Ρεν: H Αθήνα έκανε πιο πολλά από όσα ελπίζαμε

Ρεν: H Αθήνα έκανε πιο πολλά από όσα ελπίζαμε

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ελλάδα έχει καταφέρει περισσότερα από όσα ήλπιζε κανείς», υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολι Ρεν σε άρθρο του στην εφημερίδα Wall Street Journal, στο οποίο αναφέρεται στην κρίση της Ευρωζώνης και έχει τίτλο «Πώς θα χτίσουμε την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ενωση 2.0». Ο κ. Ρεν επισημαίνει ότι «η Ευρωζώνη βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή» όχι μόνο σε ό,τι αφορά την τριετή κρίση χρέους, αλλά συνολικά τη 13ετή ιστορία της, και εκτιμά ότι τα βραχυπρόθεσμα συμπτώματα της κρίσης έχουν τις ρίζες τους σε μακρoπρόθεσμες ασθένειες.

«Ας σκεφτούμε τρία κράτη της Ευρωζώνης που βρίσκονται σε προγράμματα προσαρμογής: Η Ιρλανδία είχε ξανά τη δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές νωρίτερα των προσδοκιών. Στην Πορτογαλία, η μεγαλύτερη των εκτιμήσεων βελτίωση των εξαγωγών αντισταθμίζει την αδύναμη εσωτερική ζήτηση. Ακόμα και η Ελλάδα έχει καταφέρει περισσότερα από όσα ήλπιζε κανείς. Η τρέχουσα κυβέρνησή της έχει δεσμευτεί για τις μεταρρυθμίσεις και έχει την ευρεία στήριξη του Κοινοβουλίου», αναφέρει ο Φινλανδός αξιωματούχος, περιγράφοντας τα βήματα που έχουν γίνει στις χώρες της Ευρωζώνης για τη διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών.

Προαναγγέλλει ότι τον Σεπτέμβριο θα υπάρχει ένας συγκεκριμένος Οδικός Χάρτης για ένα ισχυρότερο ευρώ, καθώς η Κομισιόν θα παρουσιάσει την πρότασή της για τον μηχανισμό διάσωσης των τραπεζών στον οποίο θα έχει συμμετοχή και η ΕΚΤ. «Μόλις αυτός ο μηχανισμός δημιουργηθεί, ο ESM θα έχει πλέον τη δυνατότητα άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αυτό σημαίνει ότι τα κεφάλαια που θα είναι απαραίτητα γι’ αυτόν τον σκοπό δεν θα επιβαρύνουν το χρέος χωρών που ήδη βρίσκονται υπό πίεση από τις αγορές», σημειώνει ο κ. Ρεν και προειδοποιεί ότι η διαδικασία τής από κοινού ανάληψης του οικονομικού ρίσκου είναι μια δύσκολη διαδικασία που απαιτεί ταυτόχρονα «εμβάθυνση της από κοινού λήψης δημοσιονομικών αποφάσεων».

Αναφέρεται επίσης στις επικρίσεις που αλληλοεκτοξεύουν ΗΠΑ και Ε.Ε. σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους: «Ας μην επιρρίπτουμε ευθύνες. Αντίθετα, ας δουλέψουμε μαζί και από τις δύο πλευρές για να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος αλλά και για να διασφαλίσουμε πως θα βγούμε ισχυρότεροι από αυτή την κρίση», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή