Οδεύουν προς κλείσιμο ΟΔΙΕ και ΛΑΡΚΟ

Οδεύουν προς κλείσιμο ΟΔΙΕ και ΛΑΡΚΟ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο κλείσιμο οδηγούνται δύο κρατικές επιχειρήσεις με στόχο την αξιοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων. Πρόκειται για τον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ) και τη ΛΑΡΚΟ, δύο από τις πιο υπερχρεωμένες δημόσιες επιχειρήσεις. Τα χρέη τους δε, εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.

Στη συμφωνία για το κλείσιμο των δύο επιχειρήσεων φέρεται να έχει καταλήξει το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με τον τρόπο αυτό, θα ξεπεραστούν τα προβλήματα κρατικών ενισχύσεων που τις βαρύνουν και καθιστούν την πώλησή τους, ως έχουν, ανέφικτη. Το Ταμείο στη συνέχεια, μετά το κλείσιμο των δύο επιχειρήσεων, θα αξιοποιήσει αποκλειστικά τα περιουσιακά στοιχεία ενεργητικού.

Ειδικότερα στον ΟΔΙΕ, τα δύο βασικά περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης είναι η άδεια διεξαγωγής των ιπποδρομιακού στοιχήματος και η ακίνητη περιουσία του, κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Η τελευταία μετά την εκκαθάριση θα περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο, ενώ η άδεια του ιπποδρομιακού στοιχήματος θα διατεθεί μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού σε ιδιώτη επενδυτή.

Στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ, η υπόθεση είναι πιο περίπλοκη. Αν και οι δύο πλευρές -Ελληνικό Δημόσιο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή- έχουν συμφωνήσει στο κλείσιμο της εταιρείας, εν τούτοις δεν έχει αποφασιστεί τι θα συμβεί στην περίοδο μεταβατικής λειτουργίας της, δηλαδή από την ημέρα που θα κλείσει μέχρι να περιέλθει στον ιδιώτη επενδυτή. Προς την κατεύθυνση αυτή, τώρα εξετάζονται διάφορα σενάρια.

Βασικό περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας είναι το εργοστάσιο στη Λάρυμνα και οι λιμενικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιεί στην ίδια περιοχή του Ν. Φθιώτιδας. Επίσης, στα περιουσιακά στοιχεία της συγκαταλέγεται και το δικαίωμα εκμετάλλευσης των ορυχείων σιδηρονικελιούχων μεταλλευμάτων, αλλά θεωρούνται χαμηλότερης αξίας. Στόχος της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ είναι η πώληση αποκλειστικά του ενεργητικού της εταιρείας, απαλλαγμένης από υποχρεώσεις, νομικές εκκρεμότητες κ.λπ.

Η μεταβατική περίοδος που θα λειτουργήσει η ΛΑΡΚΟ, βασικό στόχο έχει να προστατέψει την αξία του ενεργητικού της επιχείρησης μέχρι την ιδιωτικοποίηση. Ο νέος επενδυτής που θα αναλάβει την επιχείρηση, παράλληλα θα αναλάβει και το δικαίωμα εκμετάλλευσης των ορυχείων της ΛΑΡΚΟ όπως επίσης και των λιμενικών εγκαταστάσεων. Ωστόσο, θεωρείται μεγάλης σημασίας, ο επενδυτής να αναλάβει μια λειτουργούσα βιομηχανία.

Για να γίνουν όλα αυτά, σύμφωνα με στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, χρειάζονται νόμοι, τόσο για την άδεια εκμετάλλευσης του ιπποδρομιακού στοιχήματος, όσο και για το κλείσιμο και την εφαρμογή της μεταβατικής περιόδου λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ. Ολες οι εκκρεμότητες περιλαμβάνονται στη λίστα των 77 εκκρεμοτήτων που παρέδωσε το Ταμείο στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά.

Επίσης, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, τόσο ο ΟΔΙΕ όσο και η ΛΑΡΚΟ είναι υπερχρεωμένες κρατικές επιχειρήσεις. Η τελευταία, παρά τα πενιχρά κέρδη που εμφάνισε μέσα στο 2011, έχει δημιουργήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, οφειλές ύψους 450 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 εκατ. ευρώ οφείλονται στο Δημόσιο. Επίσης, η ΛΑΡΚΟ δεν πραγματοποιεί αποσβέσεις, οι οποίες μόνον για το 2011 ξεπερνούν τα 70 εκατ. ευρώ. Οπότε η κερδοφορία των 6 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η απερχόμενη διοίκηση της εταιρείας έχει κυρίως επικοινωνιακό χαρακτήρα, παρά ουσίας. O ΟΔΙΕ από την άλλη πλευρά, για το 2011 εμφάνισε αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 72 εκατ. ευρώ και συσσωρευμένες ζημίες ύψους 178 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή