Κύμα ανατιμήσεων βλέπουν οι έμποροι το επόμενο διάστημα

Κύμα ανατιμήσεων βλέπουν οι έμποροι το επόμενο διάστημα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής, όπως το γάλα, το ψωμί και το κρέας προβλέπει για το επόμενο διάστημα η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) ως αποτέλεσμα της ανόδου των διεθνών τιμών βασικών αγροτικών εμπορευμάτων. Μάλιστα, η ΕΣΕΕ προτείνει ως λύση τόσο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας όσο και για την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας την επιστροφή στην καλλιέργεια της ελληνικής γης και τη σωστή εμπορική διαχείριση των ελληνικών προϊόντων.

Σε διεθνές επίπεδο, η παρατεταμένη ξηρασία το φετινό καλοκαίρι είχε ως συνέπεια να «καούν» τα σιτηρά και να προκληθούν εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες καλαμποκιού, εκτινάσσοντας τις τιμές στα ύψη. Μια μείωση της αμερικανικής παραγωγής αραβοσίτου κατά 13% ενίσχυσε την τιμή του μέσα σε ένα τρίμηνο κατά 60%. Αντίστοιχα, η μείωση στις σοδειές σιταριού σε Ρωσία κατά 12%, σε Καζαχστάν κατά 15% και Ουκρανία λόγω περιορισμένων βροχοπτώσεων απειλούν την παγκόσμια προσφορά σιτηρών. Η αύξηση των τιμών του καλαμποκιού και των σιτηρών αναμένεται να επηρεάσει και το κόστος των ζωοτροφών. Το αυξημένο κόστος σίτισης και συντήρησης των ζώων έχει ήδη προκαλέσει αύξηση των τιμών των βοοειδών κατά 8% το τελευταίο δίμηνο και αναμένεται να οδηγήσει τις αγορές της Αμερικής και της Ευρώπης σε περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές κρεάτων και γαλακτοκομικών.

Στην Ελλάδα η παραγωγή σιτηρών είναι επίσης μειωμένη φέτος σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ η ραγδαία αύξηση της τιμής της σόγιας και του καλαμποκιού, κατά 100% και κατά 60% αντιστοίχως, σε σχέση με πέρυσι αναμένεται να προκαλέσουν νέο κύμα ακρίβειας. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι οι κτηνοτρόφοι και οι πτηνοτρόφοι καλούνται να αγοράσουν πολύ ακριβές ζωοτροφές, χωρίς να έχουν -λόγω της κρίσης- δυνατότητα δανεισμού από τις τράπεζες. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, οι Ελληνες πτηνοτρόφοι, λόγω της μειωμένης ζήτησης, πωλούν τα προϊόντα τους ακόμη και σε τιμές κάτω του κόστους. Σήμερα, η εγχώρια παραγωγή σε κοτόπουλα υπολογίζεται στα 115 εκατ. τεμάχια ετησίως, ενώ οι εισαγωγές αφορούν το 30% της κατανάλωσης και προέρχονται κυρίως από Ιταλία και Βουλγαρία.

Οι χοιροτρόφοι από την πλευρά τους, σε μια προσπάθεια αποφυγής υψηλότερου κόστους ζωοτροφών, οδηγούν τα ζώα τους στα σφαγεία νωρίτερα από ό,τι έπρατταν προ κρίσης, έχοντας μικρότερο όφελος.

Το τελευταίο, πάντως, διάστημα παρατηρείται μια στροφή των καταναλωτών στα ελληνικά προϊόντα, ενώ πολλές μεγάλες επιχειρήσεις, ελληνικές και ξένες, αυξάνουν την παραγωγική τους δραστηριότητα στην Ελλάδα. Αυτό είναι ένα στοιχείο που θα πρέπει να αξιοποιηθεί στην κατεύθυνση της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας. Τέλος, η ΕΣΕΕ προτείνει την αξιοποίηση όλων των κεντρικών αγορών τροφίμων σε ένα ενιαίο οργανωμένο και ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχήμα και τη σύνδεση των δημοπρατηρίων τροφίμων με εγχώριες και ευρωπαϊκές αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή