Η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού «κόβει» από την ανάπτυξη

Η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού «κόβει» από την ανάπτυξη

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερες από 2 ποσοστιαίες μονάδες της ύφεσης (διαμορφώθηκε στο 6,4% στο πρώτο εξάμηνο του έτους) προέρχονται από τη δραστική περικοπή των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και της υστέρησης στα έσοδά του, εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Βank.

Επί της ουσίας, η ανάλυση της τράπεζας επιβεβαιώνει ότι το ΠΔΕ και η ανάπτυξη «θυσιάζονται» για ακόμα μία φορά ώστε να συγκρατηθούν τα ελλείμματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, οι δαπάνες του ΠΔΕ ήταν κατά 2 δισ. ευρώ λιγότερες σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί για το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου. Την ίδια ώρα, η υστέρηση στα έσοδα του προγράμματος άγγιξε τα 560 εκατ. ευρώ.

Οπως αναφέρει η τράπεζα στο εβδομαδιαίο δελτίο της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, οι έμμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη από την υστέρηση των δαπανών και των εσόδων του ΠΔΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους είναι εξίσου σημαντικές. Οπως σημαντική αρνητική επίπτωση στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα είχε και η φυγή των επενδυτικών και καταθετικών κεφαλαίων από την Ελλάδα κατά το ίδιο διάστημα, εξαιτίας της έξαρσης στη δραστηριοποίηση του «λόμπι της δραχμής» στην περίοδο Σεπτεμβρίου 2011 – Ιουνίου 2012, σύμφωνα με τους αναλυτές της Alpha Βank.

Στο πλαίσιο αυτό, η τράπεζα θεωρεί ότι για να περιοριστεί η ύφεση στο δεύτερο εξάμηνο του 2012, απαιτείται:

1. Η εξασφάλιση της συνέχισης της χρηματοδότησης της χώρας από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

2. Η επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες και η ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία.

3. Η πλήρης υλοποίηση του ΠΔΕ και η είσπραξη των πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

4. Η πραγματική επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων.

5. Η πλήρης εξουδετέρωση κάθε σκέψης ή επιδίωξης ή συζήτησης για έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ.

Εφ’ όσον υπάρχουν οι προοπτικές αυτές για περιορισμό της ύφεσης, θα μπορούσε κατά την Alpha Bank να εξασφαλιστούν και οι προϋποθέσεις για την πραγματική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και για πραγματική ανάπτυξη από το 2014.

Σε ό,τι αφορά την πρόοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής, οι αναλυτές της τράπεζες υποστηρίζουν ότι συνεχίζεται «ικανοποιητικά» η εκτέλεση του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης. Μάλιστα, αναφέρουν ότι τα εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων του δημόσιου τομέα, των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, καθώς και η απασχόληση στο Δημόσιο «μπορεί να προστατευθούν αν περιοριστεί η εκτεταμένη φοροδιαφυγή που επιβαρύνει τη χώρα μας σε συνεχώς αυξανόμενη έκταση τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία». Επίσης, μπορεί να προστατευθούν και «αν αυξηθεί ουσιαστικά το ποσοστό ανάκτησης του κόστους πολλών δημοσίων οργανισμών από τους χρήστες των υπηρεσιών που προσφέρουν αυτοί οι οργανισμοί».

Στα γενικά συμπεράσματα για τη μέχρι σήμερα πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης, η Alpha Bank αναφέρει ότι:

1. Η δημοσιονομική προσαρμογή στη χώρα σημειώνει σημαντική πρόοδο αποκλειστικά και μόνο λόγω της περικοπής των πρωτογενών δαπανών.

2. Σημειώνεται η μεγάλη πτώση των καθαρών εσόδων, για την οποία οι αναλυτές της τράπεζας αναμένουν αντιστροφή στο τελευταίο πεντάμηνο του 2012.

3. Με αυτά τα δεδομένα, οι πληρωμές μισθών και συντάξεων προσδιορίζονται αναγκαστικά από το ύψος των φορολογικών και άλλων εσόδων που πράγματι εισπράττονται, ενώ και οι πληρωμές συντάξεων στον ιδιωτικό τομέα προσδιορίζονται σε μεγάλο βαθμό από το ύψος των εισφορών που εισπράττονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή