Τα τρία διαπραγματευτικά χαρτιά για την παράταση που διεκδικεί η Ελλάδα

Τα τρία διαπραγματευτικά χαρτιά για την παράταση που διεκδικεί η Ελλάδα

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τρία στάδια έχει χαράξει τη διαπραγματευτική της στρατηγική η κυβέρνηση, ενόψει των κρίσιμων επαφών και διαβουλεύσεων των επόμενων ημερών με τους εταίρους της χώρας. Απώτερος στόχος, είναι να λάβει η Ελλάδα παράταση 2 ετών στο χρονοδιάγραμμα μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ και να διεκδικήσει κάποιο νέο πακέτο χρηματοδότησης των «κενών» που θα προκύψουν από την παροχή της επιμήκυνσης.

Ο υπουργός Οικονομικών Ιω. Στουρνάρας θα συνοδεύσει –εκτός απροόπτου– τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά στις συναντήσεις που θα έχει με τον Γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ και την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ. Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει:

1. Την παρουσίαση ενός αξιόπιστου πακέτου μέτρων για την εξοικονόμηση 11,6 δισ. ευρώ την επόμενη διετία. Στο υπουργείο θεωρούν ότι, για να διεκδικήσει η Ελλάδα οποιαδήποτε διευκόλυνση, θα πρέπει πρώτα να έχει αποδείξει ότι εφαρμόζει όσα έχουν συμφωνηθεί. Οι περικοπές, ύψους 11,6 δισ. ευρώ, για τη διετία 2013-2014 έχουν σχεδόν «κλείσει».

Το οικονομικό επιτελείο θα έχει αλλεπάλληλες συσκέψεις από σήμερα και τις επόμενες ημέρες, ώστε να οριστικοποιήσει αυτά τα μέτρα, που θα παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα στον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ, τον κ. Ολάντ και στην κυρία Μέρκελ και τα οποία θα πρέπει μετά να «περάσουν» από την έγκριση της τρόικας του εσωτερικού.

2. Την έγκριση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης, ύψους 31 δισ. ευρώ. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά με το πακέτο των μέτρων, στο Eurogroup της 14ης Σεπτεμβρίου θα γίνει η συζήτηση για την εκταμίευση ή μη της δόσης. Φυσικά, για να διατεθούν τα κεφάλαια θα πρέπει να υπάρχει η θετική έκθεση της τρόικας. Κάτι που μάλλον θα συμβεί προς τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, εάν τα μέτρα έχουν εγκριθεί, ο υπουργός Οικονομικών θα θέσει το ζήτημα, καθώς εάν η «διάθεση» της Ευρωζώνης είναι θετική, εκτιμάται ότι θα αρθεί οποιαδήποτε συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

3. Τη διεκδίκηση της παράτασης κατά 2 έτη του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει καταρτίσει σενάριο για την εξέλιξη του ελλείμματος και του ΑΕΠ εφόσον διατεθεί η επιμήκυνση, με στόχο να δείξει ότι είναι ρεαλιστική η παροχή της και οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, στο σενάριο όπου παρέχεται η παράταση, υπολογίζεται ότι η ύφεση του χρόνου θα είναι στο 1,5% αντί για περίπου 3% που θα ανέλθει χωρίς να αλλάξει ο υφιστάμενος σχεδιασμός της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Το θέμα είναι ότι η παροχή της παράτασης απαιτεί νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας. Στο σενάριο του Μεγάρου Μαξίμου προβλέπεται ότι η παράταση θα οδηγήσει σε χρηματοδοτικό «κενό» ύψους 20 δισ. ευρώ. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσό αυτό μπορεί να ανέλθει και γύρω στα 30 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως, εάν δοθεί η παράταση, οι προοπτικές για την ανάπτυξη θα είναι καλύτερες από ό,τι σήμερα, όπως καλύτερη θα είναι και ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους. Οπότε, θα μπορεί η Ελλάδα να συζητήσει με καλύτερους όρους τη διάθεση επιπλέον δανείων, εάν αυτά απαιτούνται.

Πάντως, πληθαίνουν οι πληροφορίες σε εσωτερικό και εξωτερικό που θέλουν την παροχή της επιμήκυνσης κατά 2 έτη της δημοσιονομικής προσαρμογής να συνοδεύεται με νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Μόνο που αυτήν τη φορά το «κούρεμα» θα «αγγίξει» τον επίσημο τομέα (OSI) και ιδίως τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, και ενδεχομένως τα δάνεια της Ελλάδας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή