Σε ισχύ η ηλεκτρονική ενημέρωση για τον φόρο και τις δόσεις

Σε ισχύ η ηλεκτρονική ενημέρωση για τον φόρο και τις δόσεις

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ισχύ βρίσκεται από χθες το μεσημέρι ο νέος τρόπος υπολογισμού των δόσεων (αριθμός και ύψος) που θα πρέπει να καταβάλουν οι φορολογούμενοι για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, όπως αυτές προκύπτουν από την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης.

Πρόκειται για ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), την οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλοι οι υπόχρεοι για να ενημερωθούν σχετικά με τις οφειλές τους. Οι φορολογούμενοι μπορούν να πληκτρολογήσουν στο Διαδίκτυο την ηλεκτρονική διεύθυνση που παραπέμπει στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ (www.gsis.gr) και να επιλέξουν «υπηρεσίες προς του πολίτες».

Επειτα θα πρέπει να κατευθυνθούν στην επιλογή «αναμόρφωση δόσεων φόρου εισοδήματος» και να εισάγουν τον ΑΦΜ τους και τον αριθμό ειδοποίησης του εκκαθαριστικού σημειώματος. Με αυτόν τον τρόπο θα ενημερωθούν για τις δόσεις του φόρου που πρέπει να πληρώσουν (θα κινούνται μεταξύ 1 και 7), καθώς και για το ύψος των δόσεων αυτών.

Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να τυπώσουν το νέο εκκαθαριστικό τους για να αποπληρώσουν τις οφειλές τους στις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ, καθώς δεν απαιτείται να παρευρεθούν στις εφορίες τους. Εκτός εάν είχαν υποβάλει χειρογράφως τη φορολογική τους δήλωση και αυτή δεν έχει ακόμα περαστεί στο σύστημα της ΓΓΠΣ.

Στο σύστημα της ΓΓΠΣ έχουν υπολογιστεί και οι δόσεις για όσους δεν έχουν καταβάλει τη δόση του Ιουνίου ή του Ιουλίου. Οι συγκεκριμένοι υπόχρεοι θα πληρώσουν τη συγκεκριμένη δόση με την προβλεπόμενη προσαύξηση (1%) μέχρι το τέλος του Αυγούστου και στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσουν τις νέες ρυθμίσεις, με έξι μηνιαίες δόσεις μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013.

Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση που επιτρέπει την πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων έως και 7 δόσεις, αφορά όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 60.000 ευρώ και οι φορολογικές τους υποχρεώσεις δεν είναι μικρότερες των 300 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η τελευταία δόση δεν μπορεί να καταβληθεί μετά το τέλος του Φεβρουαρίου 2013.

Επίσης, όσοι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει την πρώτη δόση έως τις 30 Ιουνίου 2012 μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο ποσό σε 7 δόσεις από 31 Αυγούστου 2012, ενώ εκείνοι που έχουν καταβάλει την πρώτη δόση έως τις 31 Ιουλίου 2012 μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο σε 6 δόσεις από 30 Σεπτεμβρίου 2012. Στους φορολογουμένους που η εκκαθάριση της δήλωσής τους γίνει μετά την 31η Αυγούστου, ο φόρος μπορεί να πληρωθεί σε τόσες ισόποσες δόσεις, όσοι είναι οι μήνες που απομένουν μετά την ημερομηνία βεβαίωσης και μέχρι τον Φεβρουάριο 2013.

Πέραν αυτών, αξίζει να σημειωθεί ότι οι δόσεις δεν θα καλύπτουν τυχόν οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και ότι όσοι θα θελήσουν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους εφάπαξ θα έχουν έκπτωση 1,5%, όπως ίσχυε και πριν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή