Δέκα προβλήματα ζητούν λύση για τον κλάδο των ενοικιαζόμενων δωματίων

Δέκα προβλήματα ζητούν λύση για τον κλάδο των ενοικιαζόμενων δωματίων

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίλυση στα δέκα βασικότερα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο των ενοικιαζόμενων δωματίων ζητεί από το υπουργείο Τουρισμού και τα συναρμόδια υπουργεία η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ελλάδος. Τα προβλήματα που ζητεί να επιλυθούν η συνομοσπονδία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ως εξής:

– Να προηγείται η έκδοση του ειδικού σήματος του ΕΟΤ από την έναρξη επιτηδεύματος των ΔΟΥ. Η συνήθης τακτική των ΔΟΥ να χορηγούν έναρξη επιτηδεύματος σε επιχειρήσεις που η λειτουργία τους δεν έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΤ πρέπει να σταματήσει, κατά τη συνομοσπονδία. Ως εκ τούτου θεωρεί ότι πρέπει να εφαρμοστεί η κείμενη νομοθεσία και να κλείσουν όλες οι παράνομες επιχειρήσεις που στερούνται σήματος άδειας λειτουργίας του ΕΟΤ, ακόμα και στις περιπτώσεις που η εφορία παρανόμως τους έχει χορηγήσει έναρξη επιτηδεύματος. Η συνομοσπονδία προτείνει τη σύσταση Σώματος Επιθεωρητών Τουρισμού ως μηχανισμό ελέγχου.

– Να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις επιπλωμένων τουριστικών κατοικιών, με συνεργασία με τον ΕΟΤ, να αδειοδοτηθούν ως επιχειρήσεις δύο κλειδιών ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων, με το καθεστώς που ίσχυε για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις και όχι με το καθεστώς των νέων, προκειμένου να αποφύγουν την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ δεδομένου του μικρού τζίρου και της περιορισμένης εποχικής λειτουργίας τους.

– Να ισχύσει και για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα και τις τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες η απαλλαγή του 35% -που ισχύει για τα ξενοδοχεία- του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών καθώς μέχρι τώρα ισχύει απαλλαγή σε ποσοστό 17%.

– Να απαλλαγούν από την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ επιχειρηματίες με καταλύματα έως 10 δωμάτια.

– Να δοθεί η δυνατότητα σε όσους επιχειρηματίες έχουν κάνει χρήση των νόμων 3843/2010 για τους ημιυπαίθριους και του 4014/2011 περί αυθαίρετων κατασκευών, να μπορούν να εντάξουν τους πολεοδομικά τακτοποιημένους χώρους τους στη δυναμικότητα του ειδικού σήματος λειτουργίας.

– Σε περιοχές με πληθυσμό έως 3.000 κατοίκους να χορηγείται κατ’ εξαίρεση ειδικό σήμα λειτουργίας στις επιχειρήσεις του κλάδου εντάσσοντάς τις στην κατηγορία των δύο κλειδιών.

– Να δοθεί εντολή στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΟΤ να επιβάλλουν τις ποινές ανά έτος σύμφωνα με τον νόμο για όσους επιχειρηματίες δεν υποβάλλουν δηλώσεις τιμών.

– Να επισπευσθεί η νομοθετική ρύθμιση για τις εταιρείες προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων που θα προβλέπει κατ’ αρχήν μία ενιαία διαχειριστική αρχή-εταιρεία.

– Να απεμπλακεί το πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και επανακατάρτισης από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίησή του.

– Να ξεκινήσει η υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος «Εκσυγχρονίζομαι» ώστε να αναβαθμιστούν οι μικρές επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή