Ανθεκτικές στην κρίση οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις παγκοσμίως

Ανθεκτικές στην κρίση οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις παγκοσμίως

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική αβεβαιότητα διεθνώς, αλλά και σε κύριες χώρες εξερχόμενου τουρισμού, οι εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές όσον αφορά τις διεθνείς αφίξεις για το δεύτερο τετράμηνο του 2012, όπως διαπιστώνει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Κατά το πρώτο τετράμηνο του 2012 οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 5% και οι προοπτικές παραμένουν θετικές και για το δεύτερο τετράμηνο (Μάιος-Αύγουστος). Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του μέχρι στιγμής ο ΠΟΤ, προβλέπεται ότι περίπου 415 εκατ. τουρίστες θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό την περίοδο Μαΐου-Αυγούστου.

Το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου ο αριθμός των τουριστών ανήλθε σε 285 εκατ., αυξημένος κατά 5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Στην Ασία-Ειρηνικό και την Αφρική σημειώθηκαν τα καλύτερα αποτελέσματα, όπου η αύξηση των αφίξεων ήταν 8%. Ο τουρισμός της Ιαπωνίας δείχνει εμφανή σημάδια ανάκαμψης, με τις αφίξεις να καταγράφουν αύξηση 40% κατά το πρώτο 5μηνο του 2012. Ανάκαμψη του τουρισμού της βλέπει και η βόρεια Αφρική (+11%), οφειλόμενη κυρίως στην ανάκαμψη της Τυνησίας, όπου οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 48% το πρώτο τετράμηνο του 2012, ενώ θετικά αποτελέσματα καταγράφει και η Αίγυπτος με αύξηση 29%. Στην Αμερική η αύξηση των αφίξεων ήταν 6%, λίγο παραπάνω από τον παγκόσμιο μέσον όρο, ενώ στην Ευρώπη η αύξηση ανήλθε στο 4% κατοχυρώνοντας τα θετικά αποτελέσματα του 2011, παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική αστάθεια στην Ευρωζώνη.

Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνονται και από τον δείκτη εμπιστοσύνης του ΠΟΤ. Οι παγκόσμιες τουριστικές επιδόσεις του πρώτου τετραμήνου του 2012 ήταν ελαφρώς υψηλότερες από τις εκτιμήσεις των ειδικών του ΠΟΤ που γίνονται στην αρχή του έτους.

Βελτιωμένος εμφανίζεται και ο δείκτης εμπιστοσύνης του ΠΟΤ για το τετράμηνο Μαΐου-Αυγούστου. Το διάστημα αυτό αναμένεται να ταξιδέψουν παγκοσμίως 415 εκατ. τουρίστες. Ο τουρισμός την περίοδο αυτή αντιπροσωπεύει το 41% του συνολικού ετήσιου τουρισμού, όπως δείχνουν τα στοιχεία παρελθόντων ετών.

Οι θετικές προοπτικές επιβεβαιώνονται και από τα στοιχεία των αεροπορικών κρατήσεων που δίνει στη δημοσιότητα η εταιρεία ForwardKeys, και η οποία για πρώτη φορά αναφέρεται στο Βαρόμετρο του ΠΟΤ. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της εταιρείας αυτής, οι διεθνείς αεροπορικές κρατήσεις παγκοσμίως για το τετράμηνο Μαΐου-Αυγούστου 2012 είναι αυξημένες κατά 5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, αν και ελαφρώς κατώτερες από αυτές του πρώτου τετραμήνου του έτους (7%). Τα αεροπορικά ταξίδια αποτελούν έναν σημαντικό τουριστικό δείκτη, καθώς αντιπροσωπεύουν περίπου το μισό όλων των τουριστικών ταξιδιών παγκοσμίως, σύμφωνα με τα δεδομένα του ΠΟΤ για τους διάφορους προορισμούς.

Ο ΠΟΤ προβλέπει αύξηση του διεθνούς τουρισμού κατά 3%-4% για όλο το 2012. Παρόλο που ο ρυθμός αύξησης έχει επιβραδυνθεί κατά το δεύτερο τετράμηνο του έτους, ο ΠΟΤ εκτιμά ότι οι διεθνείς αφίξεις το 2012 θα αγγίξουν το ορόσημο του ενός δισεκατομμυρίου.

Οσον αφορά τα δεδομένα για τις τουριστικές εισπράξεις, υπάρχει μια χρονική υστέρηση σε σχέση με τις αφίξεις. Ετσι υπάρχουν πληροφορίες μέσω του ΠΟΤ μόνο για την πορεία των εισπράξεων το 2011.

Οι διεθνείς τουριστικές εισπράξεις συνέχισαν να ανακάμπτουν από την κρίση του 2009 και το 2011 ξεπέρασαν για πρώτη φορά το 1 τρισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση σε πραγματικούς όρους 3,8% σε σχέση με το 2010. Την ίδια χρονιά η αύξηση των διεθνών αφίξεων ήταν 4,6%. Η ανάλογη πορεία αφίξεων και εισπράξεων δείχνει τη στενή σχέση των δύο δεικτών, με την αύξηση των εισπράξεων να υστερεί ελαφρώς από την αύξηση των αφίξεων σε περιόδους οικονομικών περιορισμών.

Σε όλες τις επιμέρους ευρύτερες περιοχές του κόσμου σημειώθηκε αύξηση των τουριστικών εισπράξεων, εκτός από τη Μέση Ανατολή όπου σημειώθηκε μείωση 14%. Η αύξηση των εισπράξεων στην Ευρώπη ήταν 5,2% και εξακολουθεί να διατηρεί το μεγαλύτερο μερίδιο τουριστικών εισπράξεων παγκοσμίως (45%).

Τουριστική δαπάνη

Το 2011 οι BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) ήταν οι χώρες με τη μεγαλύτερη τουριστική δαπάνη, ανάλογη με την αθροιστική δαπάνη των οκτώ χωρών με τη μεγαλύτερη τουριστική δαπάνη παγκοσμίως. Εν κατακλείδι, ο τουριστικός τομέας, παρά την οικονομική κρίση και την αβεβαιότητα που αυτή προκαλεί, εξακολουθεί να παραμένει η κύρια κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη. Το γεγονός αυτό ενισχύει την ανάγκη να υπάρξει πολιτική δέσμευση και υποστήριξη του τομέα. Ο διεθνής τουρισμός συμβάλλει σήμερα στο 30% των παγκοσμίων εξαγωγών υπηρεσιών και στο 6% των συνολικών εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών. Ως εξαγωγικός τομέας βρίσκεται στη 4η θέση παγκοσμίως, μετά τα καύσιμα, τα χημικά και τα τρόφιμα, ενώ σε πολλές χώρες κατέχει την 1η θέση. Η σημασία του τουρισμού έχει αρχίσει σταδιακά να αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο από τις κυβερνήσεις των χωρών. Για πρώτη φορά στη σύνοδο των G20 στο Μεξικό αναγνωρίστηκε ως ένας από τους τομείς που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Στη σύνοδο αυτή, οι ηγέτες των χωρών δεσμεύτηκαν να επεξεργαστούν σχέδια για την προώθηση των τουριστικών διευκολύνσεων, ώστε να τονωθούν η ζήτηση και η κατανάλωση αφενός και αφετέρου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας .

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή