Πρόσωπα και Πράγματα

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

3,5 δισ. ευρώ επένδυσε το Κατάρ στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων

Το ζωηρότερο αγοραστικό ενδιαφέρον για την απόκτηση ακίνητης περιουσίας στην Ευρώπη εκδήλωσαν τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια του Κατάρ κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο. Συγκεκριμένα, δαπάνησαν περί τα 3,5 δισ. ευρώ για τη σύναψη οκτώ συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένου του ολυμπιακού χωριού φιλοξενίας των αθλητών στο Λονδίνο, καθώς και ενός μεγάλου εμπορικού κέντρου στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι. Το ποσόν που διέθεσε το Κατάρ, το οποίο είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο, αντιστοιχεί με τα έσοδα έξι εβδομάδων. Στόχος των επενδύσεων είναι η διατήρηση του πλούτoυ και όχι οι υψηλές αποδόσεις, παρατηρούν αναλυτές. Βρίσκεται δε στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη, με πρώτα τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια Blackstone με 4 δισ. ευρώ.Reuters

Πλήγμα σε ηλεκτρολογικά υλικά από την ύφεση στην οικοδομή

Εντονα πτωτική τροχιά διαγράφει η αγορά του ηλεκτρολογικού υλικού εγκαταστάσεων τα τελευταία χρόνια, ως συνέπεια της καθίζησης της οικοδομικής δραστηριότητας. Εκτιμάται δε ότι τη διετία 2012-2013 ο κλάδος θα εμφανίσει μείωση περί του 15%, όπως προκύπτει από την πρόσφατη κλαδική μελέτη της ICAP Group.

Είναι ενδεικτικό ότι ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου σε κατοικίες εμφανίζει μείωση την τριετία 2006-2010 με μέσο ετήσιο ρυθμό 18,5%, ενώ μείωση παρουσιάζει και η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα την περίοδο 2008-2010 με μέσο ετήσιο ρυθμό 25%, ως προς τον όγκο.

Η εγχώρια παραγωγή προέρχεται από περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων οι οποίες ασχολούνται με την παραγωγή κυρίως πινάκων διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και πριζοδιακοπτών.

Δημόσια εγγραφή για την αμερικανική Τrulia

Σε αρχική δημόσια εγγραφή για διάθεση των μετοχών της προχώρησε η αμερικανική Trulia, μια διαδικτυακή νεοπαγής εταιρεία, η οποία παρέχει μηχανή αναζήτησης στην αγορά ακινήτων.

Η Trulia αποσκοπεί να συγκεντρώσει 75 εκατ. δολαρίων, επωφελούμενη από τη βελτίωση της αγοράς στέγης στις ΗΠΑ. Η μηχανή αναζήτησης ακινήτων της Trulia χρησιμοποιείται από περισσότερα από 20 εκατομμύρια άτομα σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της. Οι χρήστες αναζητούν σπίτια και διαμερίσματα σε συγκεκριμένες γειτονιές των αμερικανικών πόλεων, ενώ η Trulia τους παρέχει και πληροφόρηση σχετικά με τα ανά περιοχή σχολεία και τα επίπεδα εγκληματικότητας.

Τα κέρδη της προέρχονται από τη διαφήμιση και τις συνδρομές των κτηματομεσιτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή