Σταθερότητα και καλές αποδόσεις στα ξενοδοχειακά ακίνητα

Σταθερότητα και καλές αποδόσεις στα ξενοδοχειακά ακίνητα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία από τις κατηγορίες ακινήτων που χαρακτηρίζονται από σταθερές αποδόσεις σε ένα λίαν αρνητικό περιβάλλον, εξελίσσεται ο κλάδος των ξενοδοχείων, καθώς σύμφωνα με έρευνα της IPD (International Property Database), τα ξενοδοχειακά ακίνητα στην Ευρώπη προσέφεραν αποδόσεις της τάξεως του 6% κατά το 2011, συνεχίζοντας την πορεία μετάβασής τους από μία «εναλλακτική μορφή επένδυσης» σε μία από τις πλέον δημοφιλείς επιλογές. Ολο και περισσότεροι επενδυτές προσελκύονται στα συγκεκριμένα ακίνητα, καθώς τα ξενοδοχεία προσφέρουν ροή εσόδων μακροπρόθεσμα, χωρίς βέβαια να παραβλέπουν τον παράγοντα της ποιότητας και της τοποθεσίας κάθε ξενοδοχείου.

Πάντως, οι αποδόσεις των ξενοδοχείων εξακολουθούν να υπολείπονται των λοιπών κατηγοριών του κλάδου, όπως τα γραφεία και τα εμπορικά κέντρα, που κατά το 2011 προσέφεραν στους επενδυτές μέση απόδοση της τάξεως του 6,6%. Σύμφωνα όμως με την IPD, οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις των ξενοδοχειακών ακινήτων υπερτερούν των υπολοίπων ακινήτων, καθώς διαμορφώνονται (για περίοδο 10 ετών) σε 7,4%, έναντι 6%. Αντίστοιχα, σε επίπεδο πενταετίας, οι αποδόσεις των ξενοδοχείων ανέρχονται σε 5,1%, έναντι 3,5% των υπολοίπων ακινήτων. Μία από τις βασικές αιτίες για το γεγονός αυτό, είναι η μικρότερη ευαισθησία που εμφανίζει η αγορά των ξενοδοχείων σε έντονες διακυμάνσεις, κάτι που δεν ισχύει με τις αγορές γραφείων και εμπορικών καταστημάτων. Από τις 11 χώρες που εξέτασε η IPD, η Μεγ. Βρετανία αποτέλεσε την πιο δυναμική αγορά, προσφέροντας ετήσια απόδοση (υπολογισμός με βάση το τοπικό νόμισμα) της τάξεως του 10,4%, με τις αξίες των ξενοδοχείων της χώρας να ενισχύονται κατά 3,7%. Ενας από τους λόγους της πρωτοκαθεδρίας της χώρας είναι και η εξαιρετική αγορά του Λονδίνου. Μετά τη Μεγ. Βρετανία, ακολούθησαν κατά σειρά η Γαλλία και η Γερμανία, προσφέροντας ετήσιες αποδόσεις ύψους 9,3% και 4,9%, αντίστοιχα. Μάλιστα, η Γαλλία κατατάσσεται στην κορυφή των αποδόσεων σε επίπεδο 10ετίας με ποσοστό της τάξεως του 11%, ενώ η Φινλανδία ξεχωρίζει στην κατηγορία των αποδόσεων 5ετίας με ποσοστό 9,1%. Στον αντίποδα, η Ιταλία εμφάνισε τη χαμηλότερη απόδοση, με απώλειες της τάξεως του -4,9%. Κύριος λόγος ήταν η μείωση των αξιών των ξενοδοχείων, που προσέγγισε το 10,5% κατά το 2011, καθώς η χώρα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, άλλαξε κυβέρνηση και εξακολουθεί να μάχεται για την αποφυγή προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης που έχουν συστήσει το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή