Επικίνδυνα φάρμακα και παιχνίδια

Επικίνδυνα φάρμακα και παιχνίδια

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα προϊόντα «μαϊμού» δεν βλάπτουν μόνο την οικονομία αλλά και την υγεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν ένα στα τέσσερα πλαστά προϊόντα που κατασχέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν φάρμακα εκτιμώμενης αξίας 27,63 εκατ. ευρώ με προέλευση από την Κίνα (το 68,20%), την Ινδία (το 28,22%) και το Χονγκ Κονγκ (1,5%). Στην Ε.Ε. κατασχέθηκαν και πλαστά καλλυντικά και προϊόντα ατομικής υγιεινής με προέλευση την Κίνα, την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Χονγκ Κονγκ.

Επίσης, επικίνδυνα για την υγεία μπορούν να αποβούν ηλεκτρικές συσκευές και παιχνίδια «μαϊμού» που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν είναι λίγες οι φορές, άλλωστε, που έχουν συμβεί ατυχήματα.

Οι ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές συσκευές προέρχονται κυρίως από την Κίνα σε ποσοστό που σε ορισμένες επιμέρους κατηγορίες αγγίζει το 90%, το Χονγκ Κονγκ, ειδικά σε ό,τι αφορά τα υλικό ηλεκτρονικών υπολογιστών (hardware), την Αίγυπτο (κυρίως κάρτες μνήμης), την Τυνησία, τη Μαλαισία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Εννέα στα δέκα «μαϊμού» παιχνίδια είναι κινέζικα και τα υπόλοιπα από το Χονγκ Κονγκ.

Ακρως επικίνδυνα είναι και τα παράνομα αλκοολούχα ποτά, καθώς συχνά μπορεί να είναι νοθευμένα. Το 52,58% έχει προέλευση τον Παναμά και ακολουθεί το Βέλγιο με 47,21%. Το Βέλγιο αποτελεί προφανώς τον «κόμβο» για τη διακίνηση των ποτών αυτών σε όλη την Ευρώπη, όπου πλέον η υψηλή φορολογία στα αλκοολούχα ενισχύει το συγκεκριμένο λαθρεμπόριο.

Στις αγορές της Ε.Ε. φτάνουν ακόμη και τρόφιμα «μαϊμού». Η βασικότερη χώρα προέλευσης είναι η Τουρκία (68,58%) και ακολουθεί η Τυνησία (28,37%) και με ένα μικρό ποσοστό (2,51%) τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή