Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς κατώτατο όριο οφειλής θα μπορούν πλέον να ενταχθούν σε ρύθμιση για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων χρεών τους οι υπόχρεοι. Σε νέα εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, προβλέπονται ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων προς το Δημόσιο οφειλών, καθώς τροποποιούνται παλαιότερες διατάξεις σχετικά με τον αριθμό και το ύψος των δόσεων.

Πλέον, οι υπόχρεοι θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους σε 45 ή και 48 δόσεις, οι οποίες θα ξεκινούν από τα 100 ευρώ. Συγκεκριμένα, όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις θα μπορούν να επιλέξουν την υπαγωγή τους σε:

1. Ρύθμιση με 45 δόσεις και με αντίστοιχη μείωση των προσαυξήσεων (100% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής ή 50% στην περίπτωση των 45 δόσεων). Οπως ορίζει ο σχετικός νόμος, για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να καταβάλει αμέσως όλες τις δόσεις που θα έπρεπε να είχε πληρώσει αν είχε ενταχθεί το 2010. Δηλαδή, θα πρέπει να προκαταβάλει 22 δόσεις (αν κάνει αίτηση τον Αύγουστο) για να διεκδικήσει τις υπόλοιπες 23.

Η δυνατότητα επέκτασης των δόσεων στις 60 για τους οικονομικά αδύναμους δεν ισχύει πια. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, όμως, μπορούν να ρυθμιστούν όλες οι οφειλές παρελθόντων ετών. Το μόνο που απαιτείται είναι να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, δηλαδή να έχουν περάσει 3 μήνες από τότε που δημιουργήθηκαν.

2. Ρύθμιση με 48 δόσεις (ανάλογα με την κρίση του εφόρου), αλλά χωρίς μείωση των προσαυξήσεων. Δεν αποκλείεται, πάντως, στο μέλλον να τροποποιηθεί και ο νόμος αυτός ώστε να μειώνονται και οι προσαυξήσεις.

Ωστόσο, η πιο σημαντική αλλαγή που φέρνει η νέα εγκύκλιος έχει να κάνει με τα όρια των ληξιπρόθεσμων χρεών που υπήρχαν πριν. Και στις δύο περιπτώσεις δεν ισχύουν πια τα όρια των 10.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και των 75.000 για νομικά πρόσωπα, τα οποία μπορούσαν να ρυθμιστούν.

Επίσης, η ένταξη στη ρύθμιση παγώνει τα όποια αναγκαστικά μέτρα είσπραξης έχουν αποφασιστεί, ενώ θα αναστέλλεται και η ποινική δίωξη του φορολογουμένου (ισχύει για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ).

Από την άλλη πλευρά, ο οφειλέτης θα χάνει τα πλεονεκτήματα της ρύθμισης εάν δεν καταβάλει εμπρόθεσμα τρεις συνεχείς μηνιαίες δόσεις ή καθυστερήσει την καταβολή της προτελευταίας ή της τελευταίας δόσης της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών.

Πάντως, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, έχει προαναγγείλει νέα ρύθμιση με το καινούργιο φορολογικό, σε μία προσπάθεια να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν χρέη προς το κράτος και να κλείσει ο κύκλος των ρυθμίσεων.

Νέα εκκαθαριστικά

Χθες, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) ανακοίνωσε και επίσημα τη λειτουργία της εφαρμογής που υπολογίζει τις νέες δόσεις (αριθμό και ύψος) για την αποπληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων που προκύπτουν από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

Κατά την πρώτη ημέρα εφαρμογής της νέας υπηρεσίας, έχουν ήδη ενημερωθεί 70.000 φορολογούμενοι. Η εφαρμογή παρέχεται στον διαδικτυακό τόπο της Γραμματείας (www.gsis.gr) με τίτλο «Αναμόρφωση δόσεων φόρου εισοδήματος».

Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των χρεωστικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων (2,2 εκατ.) έχουν αποσταλεί με πρώτη δόση τον Αύγουστο και συνεπώς έχουν 7 δόσεις, ενώ και από τις υπολειπόμενες 500 χιλιάδες δηλώσεις προς εκκαθάριση και αποστολή, η πλειοψηφία θα εκκαθαριστεί τον Αύγουστο, ώστε να μπορούν να πληρωθούν σε 6 δόσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα ρύθμιση προβλέπει ότι η τελευταία δόση αποπληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων θα πρέπει να καταβληθεί σε κάθε περίπτωση έως το τέλος του Φεβρουαρίου του 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή