Τα σενάρια για «κούρεμα» και επιμήκυνση

Τα σενάρια για «κούρεμα» και επιμήκυνση

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «διαβατήριο» για να λάβει η Ελλάδα την παράταση στη δημοσιονομική προσαρμογή αποτελεί η εφαρμογή των σκληρών μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ. Ωστόσο το ενδεχόμενο προώθησης ενός νέου «κουρέματος» έρχεται ολοένα και πιο κοντά. Το νέο «κούρεμα» θα αφορά τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης και τα δάνεια που έχουν διαθέσει οι ίδιες οι χώρες στην Ελλάδα, κυρίως μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Προς αυτή την κατεύθυνση πιέζει το ΔΝΤ, το οποίο θεωρεί ότι μόνο με ένα νέο «κούρεμα» μπορεί να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Το οικονομικό επιτελείο έχει καταρτίσει μια ανάλυση για την εξέλιξη του δημόσιου χρέους έως το 2020. Στην ανάλυση έχει περιληφθεί και η επίπτωση στην πορεία του χρέους από την παροχή της παράτασης κατά δύο έτη στην προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος. Εάν η Ελλάδα λάβει την παράταση, τότε τα μέτρα λιτότητας θα εφαρμοστούν σε τέσσερα χρόνια και όχι σε δύο. Αυτό θα λειτουργήσει ευεργετικά για την ελληνική οικονομία, αφού η ύφεση αναμένεται να περιοριστεί στο 1,5% το 2013 και θα παρουσιάσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2% το 2014. Το σενάριο αυτό δεν προβλέπει νέο «κούρεμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή