Δύσκολο οικονομικά φθινόπωρο περιμένει τον κλάδο της Υγείας

Δύσκολο οικονομικά φθινόπωρο περιμένει τον κλάδο της Υγείας

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μεγάλα χρέη του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προς τους προμηθευτές του αλλά και οι μνημονιακές υποχρεώσεις για μια σειρά από μέτρα προοιωνίζονται ένα δύσκολο φθινόπωρο στον χώρο της Υγείας. Ηδη οι φαρμακοποιοί σε πολλές περιοχές έχουν αναστείλει την πίστωση στους ασφαλισμένους, ενώ γιατροί του Οργανισμού αλλά και νοσοκομειακοί γιατροί προετοιμάζονται για μπαράζ κινητοποιήσεων από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Πάντως, ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος έχει προειδοποιήσει τους φαρμακοποιούς να μην προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, δηλώνοντας αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει «αντίμετρα» και τα οποία μπορεί να είναι από ατομικές συμβάσεις έως και τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου του φαρμακείου. Σύμφωνα με απόλυτα αξιόπιστες πηγές της «Κ», ο ΕΟΠΥΥ εντός της εβδομάδας θα εξασφαλίσει πόρους για την αποπληρωμή μεγάλου μέρους των χρεών του προς τους φαρμακοποιούς, η οποία, ωστόσο, θα εξαρτηθεί και από τη στάση που θα κρατήσουν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι.

Από την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ ανησυχούν για την επισφάλεια του Οργανισμού που αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι οφείλει περίπου 1,4 δισ. ευρώ προς τους «προμηθευτές του».

Το πρόβλημα έγκειται σε μεγάλο βαθμό στη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τα ασφαλιστικά Ταμεία που τον απαρτίζουν και τα οποία συστηματικά παρακρατούν ποσά από τις εισφορές για την περίθαλψη προκειμένου να καλύψουν συνταξιοδοτικές ανάγκες. Είναι ενδεικτικό ότι από τα 150 εκατ. ευρώ τον μήνα που πρέπει να αποδίδει στον ΕΟΠΥΥ το ΙΚΑ για περίθαλψη ασφαλισμένων, καταβάλλεται τους τελευταίους μήνες περίπου το 1/3. Ετσι, οι φαρμακοποιοί που έως και την περασμένη Παρασκευή είχαν λάβει 90 εκατ. από τα 207 των οφειλών του ΕΟΠΥΥ για συνταγές που εκτελέστηκαν τον Μάιο -τη στιγμή που βάσει σύμβασης θα έπρεπε να πληρωθούν τώρα και τον Ιούνιο- έχουν ήδη ξεκινήσει αναστολή της πίστωσης στους ασφαλισμένους σε πολλές περιοχές.

Οι φαρμακοποιοί δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα ρευστότητας που συχνά δεν τους επιτρέπει ούτε καν να αγοράζουν φάρμακα. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ίδιους, κάθε ημέρα «σφραγίζονται» περίπου 100 επιταγές φαρμακοποιών προς τους προμηθευτές τους. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει εισηγηθεί έναρξη της αναστολής πίστωσης από την 1η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 30% των Συλλόγων θα βρίσκεται ήδη σε κινητοποιήσεις. Το ερχόμενο Σάββατο πραγματοποιείται γενική συνέλευση του ΠΦΣ, όπου αναμένεται να ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις. Πάντως, σύμφωνα με τα όσα είπε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Γεράσιμος Βουδούρης, ώς το τέλος Αυγούστου θα έχουν αποπληρωθεί οι φαρμακοποιοί για τον Μάιο.

Για τις αρχές Σεπτεμβρίου «μετέθεσαν» τις κινητοποιήσεις τους οι γιατροί του Οργανισμού που είδαν την περασμένη Τρίτη να μπαίνει στους λογαριασμούς τους μέρος των οφειλών του ΕΟΠΥΥ. Η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ αποφάσισε την αναστολή της συνεργασίας με τον Οργανισμό από τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, ζητώντας την πλήρη αποπληρωμή των οφειλών για επισκέψεις και πράξεις που πραγματοποιήθηκαν έως και τον Ιούνιο, ενώ για το ίδιο θέμα θα συνεδριάσει την Πέμπτη και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Θέση μάχης λαμβάνουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας. Οι επικείμενες συγχωνεύσεις τμημάτων και κλινικών δημόσιων νοσοκομείων, που αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας, αναμένεται να προκαλέσουν ντόμινο αντιδράσεων τόσο εντός των νοσοκομείων όσο και στις τοπικές κοινωνίες.

Παράλληλα, οι επιχειρούμενες περικοπές των εφημεριών ακόμα και με καταργήσεις εφημεριών συγκεκριμένων τμημάτων στα νοσοκομεία, προκειμένου οι σχετικές δαπάνες να κρατηθούν εντός προϋπολογισμού, έχουν ήδη επιφέρει σφοδρές αναταράξεις στο εσωτερικό των μονάδων υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή