Σχέδιο απαγκίστρωσης των κυπριακών τραπεζών από την Ελλάδα

Σχέδιο απαγκίστρωσης των κυπριακών τραπεζών από την Ελλάδα

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ταχύ ρυθμό οι κυπριακές αρχές προωθούν το σχέδιο απαγκίστρωσης του κυπριακού τραπεζικού συστήματος από την ελληνική αγορά, επιφέροντας νέες αλλαγές και στον ελληνικό τραπεζικό χάρτη. Ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» φέρουν την Alpha Bank να διαπραγματεύεται την ανταλλαγή δανειακών χαρτοφυλακίων, με την Τράπεζα Κύπρου και τη MIG να αποκτά το ελληνικό δίκτυο της Λαϊκής Τράπεζας, δηλαδή τη Marfin Εgnatia.

Τον τελευταίο χρόνο η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και οι ίδιες οι κυπριακές τράπεζες (κατ’ αρχάς η Λαϊκή Τράπεζα και εν συνεχεία η Τράπεζα Κύπρου) προσπαθούν να απομονώσουν τα στοιχεία ενεργητικού των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και να μειώσουν έτσι τον «ελληνικό κίνδυνο». Τα δίκτυα στην Ελλάδα λειτουργούν με τη μορφή υποκαταστήματος, με αποτέλεσμα όλες οι ζημίες από τα επισφαλή δάνεια να γράφονται απευθείας στη Λευκωσία.

Κύπρου – Αlpha

Οι συζητήσεις μεταξύ της Alpha Bank και της Τράπεζας Κύπρου αφορούν στην ανταλλαγή δανειακών χαρτοφυλακίων. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές της «Κ», το σχέδιο που συζητείται αφορά την απορρόφηση από την Τράπεζα Κύπρου μεγάλου ποσοστού των στοιχείων ενεργητικού της Alpha Bank στην Κύπρο (κυρίως χορηγήσεις), και αντίστοιχα απορρόφηση από την Alpha Bank του δανειακού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα.

Περαιτέρω λεπτομέρειες δεν έχουν ξεκαθαρίσει πλήρως, αλλά οι εμπλεκόμενοι σχολιάζουν πως «μεγάλο μέρος της διαφοράς στην αξία των δύο χαρτοφυλακίων» θα καλυφθεί με «ανταλλαγή και μετοχικών τίτλων». Με δεδομένο ότι η Τράπεζα Κύπρου καλείται ανοικτά πλέον από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου να αποχωρήσει από την Ελλάδα (συνέπεια των πιέσεων που ασκούν οι επισφάλειες της τράπεζας στην ελληνική αγορά), η επιλογή θεωρείται από στελέχη της Τράπεζας Κύπρου ως «μια καλή λύση».

Τα προβληματικά δάνεια της Alpha Bank στην Κύπρο δεν ανησυχούν το κυπριακό Συγκρότημα, αφού, σύμφωνα με υψηλά ιστάμενα στελέχη του, υπάρχουν δύο χαρακτηριστικά που «κάνουν τη διαφορά»: Πρώτο, η ικανότητα της Τράπεζας Κύπρου να επιτύχει την εξυπηρέτηση των δανείων είναι καλύτερη από εκείνη της Alpha Bank, και δεύτερο οι επισφάλειες της Alpha Bank στην Κύπρο είναι χαμηλότερες από εκείνες της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα.

Η Alpha Bank θα κερδίσει μερίδια αγοράς στην Ελλάδα, ενώ και η αποζημίωσή της για τις αυξημένες επισφάλειες που θα παραλάβει, πιθανότατα θα καλυφθεί εν μέρει από ανταλλαγή «μετοχικών τίτλων» χωρίς ακόμα να έχει ξεκαθαρίσει πλήρως η μορφή ή και το ποσό αυτής της ανταλλαγής. Εικάζεται, δε, πως στην ανταλλαγή των δανειακών χαρτοφυλακίων θα συμπεριληφθεί και το δίκτυο της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα.

Για να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη των εποπτικών αρχών, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο. Ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» επισημαίνουν ότι οι εποπτικές αρχές βλέπουν με θετικό μάτι τις προοπτικές της ανταλλαγής.

Προς εξαγορά η Marfin Εgnatia

Στρατηγική εξόδου ακολουθεί και η δεύτερη μεγάλη τράπεζα της Κύπρου με παρουσία στην Ελλάδα, η Λαϊκή Τράπεζα. Προσπάθησε πρώτη να αποχωρήσει (επιχειρώντας ανεπιτυχώς να μετατρέψει την ελληνική θυγατρική της, την Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, σε «κακή» τράπεζα) και σήμερα η διοίκηση έχει γίνει δέκτης ανεπίσημης προσφορά από τη MIG για εξαγορά των ελληνικών λειτουργιών της Τράπεζας, τη Marfin Egnatia. Η ολοκλήρωση της εξαγοράς θα μπορούσε να δώσει μια τεράστια ανάσα στη Λαϊκή Τράπεζα, αφού θα αποτελούσε «ουσιαστικό άλμα προς την εξυγίανση», σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της. Οχημα για την εξαγορά θα αποτελέσει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος.

Συνάντηση με ΟΤΟΕ

Τη στρατηγική συρρίκνωσης της παρουσίας των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική αγορά επιβεβαίωσε ο ανώτερος διευθυντής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Σπύρος Σταυρινάκης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε πριν από δέκα ημέρες στη Λευκωσία με κλιμάκιο της ΟΤΟΕ και των συλλόγων εργαζομένων των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

«Μας έγινε σαφές ότι το σχέδιο θυγατροποίησης και συρρίκνωσης των κυπριακών υποκαταστημάτων στην Ελλάδα, αποτελεί επιδίωξη της Κεντρικής Τράπεζας», τόνισε στην «Κ» ο γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων της ΟΤΟΕ, Σωτήρης Σαξώνης.

Ο κ. Σταυρινάκης -δεξί χέρι του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη- εξήγησε ότι μόνο με αυτό τον τρόπο, με τη μείωση της έκθεσης στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τη μείωση του λειτουργικού κόστους, θα μπορέσει να γίνει κατορθωτή η εξυγίανση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή