Ο ρόλος και το μέλλον των «μικρών» του κλάδου

Ο ρόλος και το μέλλον των «μικρών» του κλάδου

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα κρίσιμο ερώτημα που αφορά το εγχώριο τραπεζικό σύστημα έχει να κάνει με το μέλλον των μικρών και μεσαίων ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει ένα σχέδιο, το οποίο προβλέπει τη σταδιακή απορρόφησή τους από τους μεγαλύτερους ομίλους που θα δημιουργηθούν μέσω των υπό προώθηση συγχωνεύσεων.

Μάλιστα, υπέρ αυτού του σχεδίου τάσσονται και τα μέλη της τρόικας, καθώς θεωρούν ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό το ποσοστό συγκέντρωσης που θέλουν να επιτευχθεί επί ελληνικού εδάφους.

Θετική η ΤτΕ

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι με την ίδια προοπτική δεν είναι αρνητική ούτε η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, που θέλει να κλείσει το γρηγορότερο αυτό το τόσο ευαίσθητο μέτωπο, ενώ σιωπηρώς τη συγκατάθεσή της θα μπορούσε να δώσει και η Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία «φωνάζει» για την ανάγκη συγκέντρωσης του εγχώριου χρηματοπιστωτικού κλάδου, τουλάχιστον εδώ και τρία χρόνια.

Ωστόσο, με αυτή την προοπτική δεν είναι καθόλου… ενθουσιασμένοι οι ίδιοι οι βασικοί μέτοχοι των τραπεζών αυτών. Τουλάχιστον οι περισσότεροι από αυτούς.

Θεωρούν ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα «αξιοποιηθούν» για να μειώσουν τις ζημίες τους οι μέτοχοι των μεγάλων πιστωτικών ομίλων που θα τους απορροφήσουν. Γι’ αυτό και εκφράζουν κατ’ αρχήν την αντίθεσή τους σε μια τέτοια εξέλιξη.

Το ενδεχόμενο, πάντως, να προσφύγουν οι μικρές τράπεζες, μεμονωμένα, στις υπηρεσίες του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα πρέπει επίσης να αποκλειστεί. Κάτι τέτοιο θα ήταν σχεδόν καταδικαστικό, αφού θα σηματοδοτούσε το «σπάσιμο» και την εξαφάνισή τους.

Αντιθέτως, η προοπτική των μεταξύ τους συγχωνεύσεων δείχνει να αποτελεί αυτήν τη στιγμή το πιθανότερο και ελκυστικότερο όλων. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι αυτή η προοπτική δεν αφήνει αδιάφορο και το ΤΧΣ, το οποίο –αντιθέτως– θα ήταν πολύ ικανοποιημένο από μια τέτοια εξέλιξη.

Πλήθος συνδυασμών

Σε μια τέτοια περίπτωση, ένας άξονας γύρω από τον οποίο θα μπορούσε να δημιουργεί ένας βασικός πόλος θα ήταν δυνητικά η Attica Bank. Ο βασικός της μέτοχος, το Ταμείο Μηχανικών δηλαδή, δηλώνει έτοιμο να καλύψει τη συμμετοχή του σε μια ενδεχόμενη αύξηση κεφαλαίου, που θα ήταν προαπαιτούμενο για κάποια συγχώνευση, υπό τον όρο ότι η Attica θα παρέμενε το «πρώτο βιολί» και στο νέο σχήμα που θα προέκυπτε. Ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι πιθανοί εταίροι σε μια τέτοια προοπτική;

Δυνητικά όλοι οι «παίκτες» αυτής της κατηγορίας, μηδενός εξαιρουμένου. Σε κάθε περίπτωση πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το επίπεδο θα διαδραματίσουν επίσης η Γενική Τράπεζα και η Millennium Bank. Και οι δύο είναι θυγατρικές αντίστοιχων μεγάλων ευρωπαϊκών ομίλων, οι οποίοι επιθυμούν να απεγκλωβιστούν από την Ελλάδα. Η μητρική της Γενικής, Societe Generale, εξετάζει διάφορα ενδεχόμενα, μεταξύ των οποίων και η ένταξη της θυγατρικής της σε μεγάλο τραπεζικό όμιλο.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, οι πληροφορίες αναφέρουν πως το πιθανότερο σενάριο είναι αυτό το οποίο προβλέπει την απορρόφησή του από έναν εκ των τριών μεγάλων της τραπεζικής, αναλόγως και της έκβασης που θα έχει η «μάχη» για τη διασφάλιση του ελέγχου της Εμπορικής. Για τον λόγο αυτό, οι επόμενες μέρες θα είναι πολύ ενδιαφέρουσες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή