ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο επίκεντρο οι αερομεταφορές

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, συναντήθηκε χθες με τον Συντονιστή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα λειτουργικών τμημάτων του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου, Γκεόργκ Γιαρτζεμπόφσκι. Στη συνάντηση συζητήθηκε η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του προγράμματος BLUE MED, μια πρωτοβουλία που απορρέει από το Κοινοτικό Δίκαιο και αφορά την ενισχυμένη συνεργασία κρατών στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου για θέματα αερομεταφορών. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έχουν αναλάβει η Ελλάδα, η Ιταλία, η Κύπρος και η Μάλτα ώστε οι εναέριοι χώροι των κρατών αυτών, να αναδιοργανωθούν και να μετατραπούν σε ένα Λειτουργικό Τμήμα Εναέριου Χώρου – FAB (Functional Airspace Block). Αντίστοιχα FABs έχουν οριστεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ταχύτερη και ασφαλέστερη κυκλοφορία των αεροπλάνων πάνω από τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, καθώς με τα FABs επιδιώκεται να μειωθούν οι καθυστερήσεις των πτήσεων, να υπάρξει περιορισμός του κόστους στις αερομεταφορές και να διευκολυνθεί η κυκλοφορία των αεροπλάνων, ειδικά σε περιόδους μεγάλης τουριστικής κίνησης. Η δεύτερη φάση του προγράμματος αναμένεται να ολοκληρωθεί με την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών-μελών τον Οκτώβριο, στην Κύπρο και θα ακολουθήσει η τρίτη και τελική φάση του προγράμματος για την υλοποίηση της αναδιοργάνωσης του FΑΒ.

Με στρατηγικό στόχο την ενίσχυση της παρουσίας της στην παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, η Ελαστρον προχωρά σε εξαγορές μικρών μονάδων που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα. Ετσι, η εταιρεία ανακοίνωσε μία ακόμη αγορά που πραγματοποιήθηκε μέσω συμμετοχής σε αύξηση κεφαλαίου. Πρόκειται για τη Φωτενέργεια ΕΠΕ, της οποίας απέκτησε το 93% των μετοχών της εισφέροντας μέσω αύξησης 60.000 ευρώ.

Αποφάσεις για φωτοβολταϊκά

Εκδόθηκαν οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν φωτοβολταϊκούς σταθμούς και συγκεκριμένα για την «Αναστολή διαδικασίας αδειοδότησης και χορήγησης προσφορών σύνδεσης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς λόγω κάλυψης των στόχων που έχουν τεθεί» με:

– Υποβολή νέων αιτημάτων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς

­­– Εξέταση εκκρεμών αιτημάτων από τη ΡΑΕ για χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

ΕΤΕ: νέα επιτόκια σε καταθετικά προϊόντα

Σε ισχύ είναι από χθες τα νέα επιτόκια ορισμένων καταθετικών προϊόντων της Εθνικής Τράπεζας, τα οποία είναι οριακά μειωμένα. Συγκεκριμένα, μείωση –που αρχίζει από 0,05 της μονάδος και φτάνει το 0,20 της μονάδος– έχουν τα επιτόκια Εθνοταμιευτηρίου για ποσά από 10.000,01 έως 300.000 ευρώ, ενώ μειώνονται από 0,05 – 0,20 της μονάδας τα επιτόκια του Απλού Τρεχούμενου λογαριασμού, για ποσά από 2.000,01 έως 100.000 ευρώ. Χωρίς καμία μεταβολή παραμένουν τα επιτόκια των παραπάνω προϊόντων στις υπόλοιπες βαθμίδες ποσών.

Στις νέες προθεσμιακές καταθέσεις τα επιτόκια αναπροσαρμόζονται καθημερινά, ανάλογα με τα επιτόκια της διατραπεζικής αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή