Βουτιά 8,8% στις νέες παραγγελίες στη βιομηχανία τον Ιούνιο

Βουτιά 8,8% στις νέες παραγγελίες στη βιομηχανία τον Ιούνιο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητικά επέδρασε στις νέες παραγγελίες στη βιομηχανία η πολιτική αβεβαιότητα που επικράτησε στη χώρα, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουνίου, με συνέπεια να εμφανίζονται σημαντικά μειωμένες ακόμη και όσες προέρχονται από την ξένη αγορά. Από την άλλη, ο τζίρος της βιομηχανίας τον Ιούνιο εμφανίζεται οριακά αυξημένος σε σχέση με πέρυσι, εξέλιξη η οποία οφείλεται στην ανοδική πορεία των εξαγωγών τους μήνες που προηγήθηκαν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) ο Γενικός Δείκτης Νέων Παραγγελιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) του μηνός Ιουνίου 2012, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2011, παρουσίασε μείωση κατά 8,8%, έναντι μείωσης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2011 προς το 2010.

Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2011 – Ιουνίου 2012, σε σύγκριση με τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2010 – Ιουνίου 2011, παρουσίασε μείωση κατά 6,8%, έναντι αύξησης 5,5% που σημειώθηκε από τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι εκτός των παραγγελιών από την εγχώρια αγορά, οι οποίες τους τελευταίους μήνες υποχωρούν συνεχώς, λόγω της ύφεσης εντός της Ελλάδας, μείωση αυτή τη φορά κατέγραψαν και οι παραγγελίες από την εξωτερική αγορά. Το φαινόμενο αυτό σχετίζεται αφενός με την αβεβαιότητα για τη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά και την πορεία της ελληνικής οικονομίας και αφετέρου με την επέκταση της ύφεσης και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ετσι, ο επιμέρους δείκτης νέων παραγγελιών εγχώριας αγοράς υποχώρησε τον Ιούνιο του 2012 σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011 κατά 16,4% -εξέλιξη αναμενόμενη- αλλά υποχώρηση 2,2% εμφάνισε και ο δείκτης νέων παραγγελιών εξωτερικής αγοράς. Οι νέες παραγγελίες από τις χώρες της Ευρωζώνης μειώθηκαν κατά 1,6%, ενώ από τις χώρες εκτός Ευρωζώνης κατά 2,7%.

Σύμφωνα επίσης με την ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) του μηνός Ιουνίου 2012, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2011, παρουσίασε αύξηση κατά 0,7%, έναντι αύξησης 1,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2011 προς το 2010. Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2011 – Ιουνίου 2012, σε σύγκριση με τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2010 – Ιουνίου 2011, παρουσίασε αύξηση κατά 4,8%, έναντι αύξησης 7,2% που σημειώθηκε από τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Ο επιμέρους δείκτης κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς υποχώρησε τον Ιούνιο του 2012 κατά 3% σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου του 2011, ενώ ο δείκτης κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς αυξήθηκε το ίδιο διάστημα κατά 6,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή