Στο στόχαστρο των ελέγχων όσοι δεν υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις

Στο στόχαστρο των ελέγχων όσοι δεν υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντολή για την άμεση καταχώριση και αποστολή στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) των φορολογικών δηλώσεων που κατατέθηκαν χειρόγραφα, απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών στις εφορίες. Με σχετική εγκύκλιό του ζητείται από τους προϊσταμένους των εφοριών να σπεύσουν να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες έως τις 31 Αυγούστου, ώστε από τις αρχές Σεπτεμβρίου να ξεκινήσουν οι διασταυρώσεις στοιχείων από τη ΓΓΠΣ σε όσους δεν υπέβαλαν δήλωση ή δεν την κατέθεσαν ηλεκτρονικά.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο «ύστερα από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2012 απαιτείται να ολοκληρωθεί και η διαδικασία της καταχώρισης, συμπλήρωσης και αποστολής αυτών στη ΓΓΠΣ». Μάλιστα, το υπουργείο προχωράει σε ειδική αναφορά για τις δηλώσεις που έχουν σταλεί ταχυδρομικά και καλεί του προϊσταμένους των ΔΟΥ «να φροντίσουν άμεσα να παραληφθούν από τα ταχυδρομεία».

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι δηλώσεις «ανεξάρτητα από τον τρόπο παραλαβής τους, πρέπει να έχουν καταχωρηθεί και αποσταλεί στη ΓΓΠΣ το αργότερο έως και τις 31.08.2012» σημειώνει το υπουργείο και προσθέτει ότι «αυτό είναι απαραίτητο καθόσον μετά την παραπάνω ημερομηνία θα επακολουθήσει από τη ΓΓΠΣ έλεγχος για όσους υπόχρεους δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση».

Παράλληλα, έλεγχοι θα διενεργηθούν και σε όσους υπέβαλαν χειρόγραφα τις δηλώσεις τους. Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν εκκαθαρίσει συνολικά 4.960.952 φορολογικές δηλώσεις. Από αυτές, οι 3.409.095 είναι χρεωστικές με τον συνολικό φόρο να ανέρχεται στα 6,5 δισ. ευρώ (5 δισ. ευρώ είναι ο φόρος εισοδήματος, 1,2 δισ. ευρώ η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και 258,6 εκατ. ευρώ το τέλος επιτηδεύματος). Αποτέλεσμα είναι ο μέσος φόρος ανέρχεται στα 1.912 ευρώ. Τα εκκαθαριστικά με πιστωτικό υπόλοιπο έχουν περιοριστεί σε 406.945, ενώ τα μηδενικά είναι 1.144.912. Γεγονός το οποίο δείχνει πόσο σημαντικές ήταν οι αλλαγές στη φορολογία κατά το τελευταίο έτος, καθώς η πλειοψηφία των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι εάν όλοι ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, μπορεί τελικά τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν να ξεπερνούν τον στόχο που είχε τεθεί για 5 δισ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσό μπορεί να ξεπεράσει και τα 6 δισ. ευρώ. Συνολικά, στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες θα πρέπει να έχουν κατατεθεί περισσότερες από 5,5 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις.

Επίσης, όσο πιο γρήγορα προχωρήσει η ΓΓΠΣ στη διασταύρωση των στοιχείων και την αποστολή των εκκαθαριστικών, τόσο πιο ευνοϊκό θα είναι το καθεστώς αποπληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων που προκύπτουν από τις φορολογικές δηλώσεις. Η νέα ρύθμιση που προβλέπει ότι οι υποχρεώσεις αυτές μπορούν να αποπληρωθούν σε 7 δόσεις, έχει ως τελευταία δόση την 28η Φεβρουαρίου 2013. Οπότε, όσο πιο νωρίς φθάσουν τα εκκαθαριστικά στους φορολογούμενους, τόσο πιο πολλές δόσεις θα έχουν στη διάθεσή τους για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Διασταυρώσεις

Πρώτοι στη λίστα των διασταυρώσεων που θα διενεργήσει η ΓΓΠΣ βρίσκονται οι μισθωτοί που δεν υπέβαλαν δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Το πρόστιμο ανέρχεται στο 1,5% για κάθε μήνα καθυστέρησης, ενώ προβλέπεται και η απώλεια του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ. Αμέσως μετά στο στόχαστρο θα βρεθούν οι μισθωτοί που δήλωσαν μικρότερα εισοδήματα και οι συνταξιούχοι που δήλωσαν μικρότερα ποσά ή δεν υπέβαλαν δήλωση. Μάλιστα, ειδικά για την τελευταία κατηγορία οι διασταυρώσεις γίνονται σε συνεργασία και με τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας. Στο δεύτερο κύμα των διασταυρώσεων περιλαμβάνονται οι έλεγχοι:

– Σε δηλώσεις φυσικών προσώπων που τα προηγούμενα χρόνια ήταν υπόχρεοι σε έκτακτες εισφορές.

– Σε όσους αποκτούν εισοδήματα στο εξωτερικό.

– Στους φορολογούμενους που αποφεύγουν την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

– Στους φορολογούμενους που δηλώνουν στο έντυπο Ε2 οικοδομημένα ακίνητα ως «κενά» τα οποία από στοιχεία της ΔΕΗ παρουσιάζουν υψηλή σχετικά κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή