ΛΑΕΚ: πρόγραμμα κατάρτισης και εκπαίδευσης

ΛΑΕΚ: πρόγραμμα κατάρτισης και εκπαίδευσης

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως και τις 20/12/2012 θα υλοποιείται το πρόγραμμα κατάρτισης και εκπαίδευσης από τους φορείς εκπροσώπησης των εργοδοτών για μικρές επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν από 1 έως 25 εργαζομένους. Το πρόγραμμα θα βαρύνει τον ΛΑΕΚ (λογαριασμός για την απασχόληση και την κατάρτιση στον οποίο καταβάλλεται εργοδοτική εισφορά 0,45%) με το ποσό των 25 εκατομμυρίων ευρώ.

Δικαιούχοι του προγράμματος ορίζονται φορείς εκπροσώπησης των εργοδοτών, των οποίων οι αρχαιρεσίες διεξάγονται με την παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου. Για τους φορείς οι οποίοι έχουν κατά νόμο διεξαγάγει τις τελευταίες εκλογές χωρίς την παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου, απαιτούνται ένορκες βεβαιώσεις ενώπιον ειρηνοδίκη όλων των μελών της εφορευτικής επιτροπής, που θα βεβαιώνουν τον αριθμό των ψηφισάντων μελών του φορέα καθώς και τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού και του νόμου.

Οι δικαιούχοι φορείς οφείλουν να συμπεριλάβουν στις προτάσεις τους μόνο εργαζομένους επιχειρήσεων του κλάδου που εκπροσωπούν.

Συμμετοχή εργαζομένων

Επίσης, στο πρόγραμμα κατάρτισης μπορούν να συμμετάσχουν και εργαζόμενοι (ανεξάρτητοι) εφόσον οι εργοδότες τους δεν καλύπτονται από φορείς εκπροσώπησης εργοδοτών ή δεν επιθυμούν τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα κατάρτισης μέσω του φορέα εκπροσώπησης του κλάδου τους.

Μπορούν να συμμετάσχουν και εργαζόμενοι των οποίων το αντικείμενο απασχόλησης δεν τους επιτρέπει να έχουν σταθερό εργοδότη, υπό τον όρο ότι καταβάλλεται γι’ αυτούς η εργοδοτική εισφορά ΛΑΕΚ (0,45%).

Οι εργαζόμενοι που υπάγονται στις παραπάνω περιπτώσεις μπορούν να απευθύνονται στο εργατικό κέντρο της περιοχής τους, στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι ως μέλη, στον νομό που υλοποιείται το συγκεκριμένο πρόγραμμα, για να βεβαιωθεί η ειδικότητα απασχόλησής τους. Στην περίπτωση αυτή, το εργατικό κέντρο δύναται να συνεργαστεί με φορέα εκπροσώπησης των εργοδοτών για την υλοποίηση του προγράμματος κατάρτισης.

Σε περίπτωση που κάποιος φορέας εκπροσώπησης των εργοδοτών δεν επιθυμεί να υλοποιήσει πρόγραμμα κατάρτισης στον νομό, τότε το εργατικό κέντρο του νομού αυτού, εφόσον του έχει παραχωρηθεί εγγράφως το δικαίωμα, μπορεί να υποβάλει και να υλοποιήσει προγράμματα κατάρτισης για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων του φορέα αυτού.

Τα προγράμματα υλοποιούνται εκτός ωραρίου εργασίας, περιλαμβάνουν μόνο θεωρητικό μέρος με διάρκεια από είκοσι έως σαράντα ώρες και ο αριθμός διδακτικών ωρών ημερησίως δεν υπερβαίνει τις τέσσερις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή