Αναδρομικά οι μειώσεις που θα ανέλθουν στο 12% και στα ειδικά μισθολόγια

Αναδρομικά οι μειώσεις που θα ανέλθουν στο 12% και στα ειδικά μισθολόγια

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κλείδωσε» η μείωση των αποδοχών σε όλα τα ειδικά μισθολόγια ακόμα και από φέτος, καθώς το οικονομικό επιτελείο διαπιστώνει ότι εάν δεν προχωρήσουν οι περικοπές, δεν εξασφαλίζονται ούτε η εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, ούτε η καθαρή εξοικονόμηση των 11,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014. Την ίδια ώρα, οι μειώσεις στις συντάξεις είναι σαρωτικές, ενώ τριβές έχει δημιουργήσει το θέμα της εργασιακής εφεδρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα εφαρμόσει αναδρομικά τις μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια που κατά μέσο όρο θα έπρεπε να ανέλθουν στο 12% από την 1η Ιουλίου. Οπως όλα δείχνουν, τα ισοδύναμα μέτρα που προτάθηκαν στην τρόικα για να αποφευχθούν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, δεν πέρασαν και το μέτρο θα υλοποιηθεί κανονικά για να μην παρεκκλίνει ο προϋπολογισμός από τους στόχους.

Μάλιστα, αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι των περικοπών δεν θα εξαιρεθούν ούτε οι μάχιμοι ένστολοι. Ωστόσο, ειδικά για αυτή την κατηγορία των υπαλλήλων, υπάρχει ακόμα πιθανότητα -μικρή όμως – να αποφύγουν τις μειώσεις, καθώς ασκούνται έντονες πιέσεις από τα αρμόδια υπουργεία. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν υπάρξει αντιδράσεις από τον υπουργό Αμυνας, κ. Π. Παναγιωτόπουλο και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Ν. Δένδια, για να μην επηρεαστεί το αξιόμαχο των δυνάμεων. Κάτι που αναγνωρίζουν και στο Μαξίμου. Ετσι, έχουν δεσμευτεί ότι θα παρουσιάσουν ισοδύναμα μέτρα, τα οποία όμως φαίνεται πως δεν έχουν την έγκριση της τρόικας και για τον λόγο αυτό γίνονται ακόμα διεργασίες για την εξεύρεση νέων ισοδύναμων μέτρων.

Σε κάθε περίπτωση, κανένας εργαζόμενος που αμείβεται με ειδικό μισθολόγιο δεν θα αποφύγει τις μειώσεις το 2013 και το 2014. Αυτό, μάλιστα, το ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας, στους εκπροσώπους των δικαστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός τους ενημέρωσε ότι ούτε οι ίδιοι, ούτε οι εργαζόμενοι των άλλων ειδικών μισθολογίων θα αποφύγουν τις μειώσεις στις αποδοχές τους. Πάντως, οι εκπρόσωποι των δικαστών παρουσίασαν ισοδύναμα μέτρα για να μην προχωρήσουν οι περικοπές, αλλά φαίνεται ότι δύσκολα θα περάσουν.

Σε ό,τι αφορά την εργασιακή εφεδρεία, το μέτρο αυτό φαίνεται πως έχει δημιουργήσει τριβές μεταξύ των αρμόδιων υπουργών. Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του κ. Στουρνάρα και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκη. Πληροφορίες θέλουν τον τελευταίο να εκφράζει δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι έγινε γνωστό το σχέδιο της εφεδρείας χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί.

Παράλληλα, αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι το μέτρο της εφεδρείας υιοθετείται καθαρά για εισπρακτικούς λόγους, αφού οι τελευταίες προβολές των στοιχείων για τις συνταξιοδοτήσεις και τις προσλήψεις δείχνουν ότι έως το 2015 θα έχει μειωθεί το προσωπικό στο Δημόσιο κατά 141.000. Δεδομένου ότι ο στόχος είναι να έχουν αποχωρήσει 150.000 εργαζόμενοι, επισημαίνεται πως δεν απαιτείται η ένταξη σε καθεστώς εφεδρείας 35.000-40.000 υπαλλήλων, όπως προβλέπεται στο υφιστάμενο σχέδιο του οικονομικού επιτελείου.

Από την άλλη πλευρά, πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι επιβεβλημένη η υπαγωγή αυτών των εργαζομένων για να επιτευχθούν οι στόχοι και το μοντέλο της εφεδρείας που θα εφαρμοστεί προβλέπει την ένταξη για 3 χρόνια στην εφεδρεία με καταβολή του 60% του βασικού μισθού. Στο σχέδιο προβλέπεται ότι θα εξαιρούνται από την εφεδρεία όσοι προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ. Στο θέμα αυτό, όμως, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εγείρει θέμα νομιμότητας, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να γίνει δίκαιη επιλογή των «εφέδρων» που προσλήφθηκαν πριν ξεκινήσει ο θεσμός του ΑΣΕΠ.

Στο πλαίσιο αυτό, τα συναρμόδια υπουργεία εξετάζουν και το ενδεχόμενο εφαρμογής προσυνταξιοδοτικού προγράμματος. Δηλαδή, όσοι είναι κοντά στη σύνταξη να τους παρασχεθούν κίνητρα και να αναγνωρισθούν πλασματικά χρόνια για να αποχωρήσουν από τον εργασιακό βίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή