ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατάθεση Ρουμελιώτη για ΔΝΤ – αναδιάρθρωση

Στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και στην ανεπιτυχή εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος αναφέρθηκε ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Παναγιώτης Ρουμελιώτης (φωτογραφία), κατά την πεντάωρη κατάθεσή του στους εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη. Ο κ. Ρουμελιώτης ήταν ο πρώτος μάρτυρας που αναφέρεται στο όνομα του πρώην πρωθυπουργού, θέτοντας τρία ερωτήματα:

Πρώτον, γιατί δεν επιδίωξε την άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέου, όπως του υποδείκνυε ο Ντομινίκ Στρος–Καν.

Δεύτερον, γιατί αποδέχθηκε τόσο υψηλό επιτόκιο δανεισμού.

Τρίτον, γιατί συμφώνησε σε τόσο μικρή χρονική περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής. Η κατάθεση δόθηκε στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που διενεργείται με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Ρουμελιώτη στους Times της Νέας Υόρκης, ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν καταδικασμένο να αποτύχει. H έρευνα συνεχίζεται.

Μειωμένη επιβάρυνση θα πληρώνουν οι εργοδότες που υποβάλλουν εκπρόθεσμα τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ), σύμφωνα με γενικό έγγραφο που απέστειλε το ΙΚΑ. Βάσει του πρόσφατου νόμου, σε όσους υποβάλλουν εκπρόθεσμα ΑΠΔ, επιβάλλεται πρόσθετη επιβάρυνση εισφορών που ανέρχεται σε ποσοστό 3% επί του ποσού των εισφορών που δηλώνεται σε αυτή.

Αυξήθηκαν τα οικοδομικά υλικά

Αύξηση 0,6% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτιρίων Κατοικιών του Ιουλίου 2012, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2011.

Επίσης, ο Γενικός Δείκτης αυξήθηκε τον Ιούλιο κατά 0,1% σε σχέση με τον Ιούνιο, όταν το ίδιο δίμηνο του 2011 παρουσίασε αύξηση 0,2%. Ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2011 – Ιουλίου 2012, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2010 – Ιουλίου 2011, παρουσίασε αύξηση 1,1%, έναντι αύξησης 3,2%, που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Αντιδρούν στο μέτρο της εφεδρείας οι εφοριακοί

Την κατηγορηματική αντίθεσή τους για το μέτρο της εφεδρείας δήλωσαν οι εφοριακοί. Στην ανοικτή επιστολή, που είχε αποστείλει η ΠΟΕ ΔΟΥ στη Βουλή, αναφέρεται ότι «στις εφορίες σήμερα υπηρετούν 9.826 εφοριακοί, ενώ οι οργανικές θέσεις που προβλέπονταν (προ Μνημονίων) ήταν 15.372. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο ΣΔΟΕ υπηρετούν (πανελλαδικά και με εικοσιτετράωρη λειτουργία) μόνον 1.011 εφοριακοί, ενώ οι οργανικές θέσεις ήταν 1.500».

Η ΠΟΕ ΔΟΥ επισημαίνει ότι, για τον λόγο αυτόν, «στις εφορίες δεν περισσεύει ούτε ένας υπάλληλος για απολύσεις, εφεδρείες κ.λπ. Αντίθετα, είναι απαραίτητες επειγόντως προσλήψεις, γιατί από τον πρόσφατο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, ήδη 83 εφοριακοί πανεπιστημιακής εκπαίδευσης δεν αποδέχθηκαν τον διορισμό, λόγω των πολύ χαμηλών μισθών, των 680 ευρώ μηνιαίως».

Τέλος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία των εφοριακών αναφέρει ότι «δεν θα αποδεχθεί ο κλάδος το βάρβαρο αυτό μέτρο και η οργή του θα εκφραστεί με αγώνες κατά την επόμενη περίοδο».

Αναβάθμιση του δικτύου του ΟΤΕ στα νησιά

Ακόμα ταχύτερες και πιο σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις στο Αιγαίο προσφέρει ο ΟΤΕ, μετά την πρόσφατη αναβάθμιση μέρους του δικτύου του, εξασφαλίζοντας εύκολη πρόσβαση στο Internet στα νησιά των Κυκλάδων, του βορειοανατολικού Αιγαίου, των Δωδεκανήσων και της Κρήτης.

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, ολοκληρώνοντας την αναβάθμιση του κεντρικού δικτύου οπτικών ινών, ο ΟΤΕ αύξησε τη χωρητικότητα του δικτύου κορμού, προσθέτοντας 50 Gbps (5λ) επιπλέον για τις ανάγκες των νησιών σε υπηρεσίες Internet. Πλέον, η κίνηση από και προς τα νησιά του Αιγαίου μεταφέρεται με ταχύτητα συνολικά 210 Gbps, εξασφαλίζοντας γρήγορες συνδέσεις και ποιοτικές υπηρεσίες.

Το υποβρύχιο δίκτυο του ΟΤΕ είναι μήκους 1.885 χλμ. και συνδέει τα νησιά του Αιγαίου μεταξύ τους, αλλά και με το υπόλοιπο δίκτυο κορμού της εταιρείας.

Στο πλαίσιο της παροχής αναβαθμισμένων υπηρεσιών, ο ΟΤΕ ανασχεδίασε και τον τηλεπικοινωνιακό κόμβο της Ρόδου με σκοπό τη βελτίωση των παρεχόμενων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών φωνής και δεδομένων, με τη διαθεσιμότητα να αγγίζει πλέον το 99,999%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή