Εντολές σε υπουργούς για περαιτέρω περικοπές δαπανών

Εντολές σε υπουργούς για περαιτέρω περικοπές δαπανών

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστολές στους υπουργούς, ζητώντας να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται τις δαπάνες τους, έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας.

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου κάλεσαν χθες τις ηγεσίες των υπουργείων Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη να προσδιορίσουν επακριβώς τα ισοδύναμα μέτρα, τα οποία θα παρουσιαστούν στην τρόικα για να αποφευχθεί η μείωση των αποδοχών στους μάχιμους ενστόλους.

Εν όψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2013, ο κ. Σταϊκούρας κάλεσε τους υπουργούς να «εξαντλήσουν τα περιθώρια περιστολής» δαπανών που αφορούν κυρίως τη χρηματοδότηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), αλλά και τις εισφορές σε διεθνείς οργανισμούς. Ειδικότερα, ο κ. Σταϊκούρας ζητεί:

1. Εναν πλήρη κατάλογο των διεθνών οργανισμών και άλλων οντοτήτων του εξωτερικού που χρηματοδοτούνται από κάθε υπουργείο, καθώς και το ύψος των δαπανών που γίνονται.

2. Εναν πλήρη κατάλογο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και άλλων Συλλογικών Φορέων που χρηματοδοτούνται από κάθε υπουργείο, συνοδευόμενο από τον κατάλογο των δαπανών που πραγματοποιούνται.

3. Το μέρος των δαπανών επί του συνόλου, που αποτελούν νομική υποχρέωση του Δημοσίου και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις.

4. Κατάλογο με το ποιες δαπάνες κρίνονται από τα ίδια υπουργεία ότι είναι «πλήρως αναγκαίες».

Είναι ξεκάθαρο ότι η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου αναζητεί δαπάνες από κάθε κωδικό του προϋπολογισμού, σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η σπατάλη και ταυτόχρονα να «ελαφρύνει» τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις στο πλαίσιο της κατάρτισης του πακέτου μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τις περικοπές των αποδοχών που λαμβάνουν όσοι αμείβονται μέσω ειδικών μισθολογίων, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε χθες ότι το μέτρο της μείωσης κατά 12% θα εφαρμοστεί από φέτος.

Σε ερώτηση για το εάν θα εξαιρεθούν οι μάχιμοι ένστολοι δεδομένων των πιέσεων που ασκούνται από τους υπουργούς Αμυνας, Π. Παναγιωτόπουλο και Προστασίας του Πολίτη, Ν. Δένδια, το ίδιο στέλεχος παρέπεμψε στα δύο υπουργεία καλώντας τα να εξειδικεύσουν επακριβώς τα ισοδύναμα μέτρα που θα επιτρέψουν να μη γίνουν οι περικοπές αυτές.

Πάντως, οι περικοπές θα εφαρμοστούν κανονικά και για το 2013 και για το 2014, καθώς έχει εκτιμηθεί ότι το συνολικό δημοσιονομικό όφελος θα ανέλθει στο 1 δισ. ευρώ.

Προβλέπεται ότι η εξοικονόμηση θα είναι 205 εκατ. ευρώ φέτος (με την αναδρομική ισχύ των περικοπών από 1η Ιουλίου), ενώ για το 2013 το όφελος εκτιμάται σε 400 εκατ. ευρώ και άλλα 400 εκατ. ευρώ για το 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή