Αναζητείται ευρύτερη στήριξη για τη νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ

Αναζητείται ευρύτερη στήριξη για τη νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναζήτηση ευρύτερης πολιτικής στήριξης βρίσκεται η κυβέρνηση στο πλαίσιο της έγκρισης από τη Βουλή της νέας διοίκησης του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Στις 19 Ιουλίου ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου, Κ. Μητρόπουλος, παραιτήθηκε από τη θέση του και ενημέρωσε τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, ότι θα παραμένει έως τις 10 Αυγούστου για να ενημερώσει τη νέα διοίκηση.

Επειδή όμως καθυστερούσε ο ορισμός της νέας διοίκησης, ο υπουργός ζήτησε από τον κ. Μητρόπουλο να μένει έως τις 24 Αυγούστου. Κάτι που ο τελευταίος αποδέχτηκε. Η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ θα αποτελείται από τον κ. Τ. Αθανασόπουλο (ως πρόεδρο) και τον κ. Γ. Εμίρη (ως διευθύνοντα σύμβουλο). Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής να πάρει προτεραιότητα το θέμα της έγκρισης της νέας διοίκησης του Ταμείου, ώστε να μη μείνει τυπικά «ακέφαλο».

Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα θα συζητηθεί την προσεχή Δευτέρα. Ωστόσο, από το γραφείο Τύπου του προέδρου της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκη, σε ερώτηση της «Κ», απάντησαν ότι δεν έχει προσδιορισθεί συνεδρίαση και όταν προσδιορισθεί θα ανακοινωθεί.

Πλειοψηφία

Πάντως, το ζήτημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή δεν είναι τόσο το πότε θα γίνει η συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, για να δώσει το «πράσινο φως» στον ορισμό της νέας διοίκησης, αλλά το εάν θα υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία στην επιτροπή. Σύμφωνα με τον νόμο πρόκειται για την Επιτροπή του άρθρου 49Α του Κανονισμού της Βουλής, δηλαδή την Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Ωστόσο, στο Περιστύλιο υπήρχε χθες η εκτίμηση πως η έγκριση αυτή πρέπει να δοθεί από άλλο Οργανο του Κοινοβουλίου, δηλαδή την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Στην Επιτροπή του άρθρου 49Α του Κανονισμού της Βουλής, τα μέλη είναι συνολικά 15, και η πλειοψηφία των 2/3 σημαίνει τουλάχιστον 10 θετικές ψήφοι. Οι βουλευτές της τρικομματικής κυβερνώσας πλειοψηφίας είναι εννέα (6 Ν.Δ., 2 ΠΑΣΟΚ και 1 ΔΗΜΑΡ). Δεδομένης της πολιτικής στάσης κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, η μία ψήφος που απομένει αναζητείται από το κόμμα του κ. Π. Καμμένου ή από τη Χρυσή Αυγή (αμφότερα έχουν από ένα βουλευτή – μέλος στην Επιτροπή).

Οι πληροφορίες, όμως, αναφέρουν ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση από την πλευρά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων να στηρίξουν τη νέα διοίκηση του Ταμείου. Υπενθυμίζεται ότι ο ορισμός του κ. Μητρόπουλου είχε γίνει με 13 ψήφους επί του συνόλου των 15.

Αν ισχύει το δεύτερο σενάριο αναφορικά με το ποια επιτροπή είναι αρμόδια, οι κυβερνητικές «ανάγκες» πληθαίνουν: η Επιτροπή Θεσμών είναι 13μελής. Η πλειοψηφία των 2/3 σημαίνει εννέα θετικές ψήφους και οι βουλευτές της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ είναι μόλις επτά. Οπότε, σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση έχει ανάγκη -προκειμένου να εγκριθεί η πρότασή της- και την ψήφο του κόμματος του κ. Ν. Μιχαλολιάκου.

Το θέμα της τοποθέτησης της νέας διοίκησης στο ΤΑΙΠΕΔ είναι κρίσιμο, καθώς η τρόικα έχει διαμηνύσει ότι αναμένει εξελίξεις στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων. Και εξελίξεις χωρίς να υπάρχει διοίκηση στο Ταμείο δεν μπορούν να υπάρξουν, αφού για να ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να υπάρχει διοίκηση που θα συγκαλέσει διοικητικό συμβούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή