Εσοδα και Ταμεία, οι μεγάλες «νάρκες»

Εσοδα και Ταμεία, οι μεγάλες «νάρκες»

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων στο διάστημα Αυγούστου – Δεκεμβρίου αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα, που απειλεί να τινάξει στον αέρα την εκτέλεση του προϋπολογισμού, την ίδια ώρα που στο επτάμηνο του έτους τα έσοδά του υπολείπονται κατά 2,8 δισ. ευρώ. Η «μαύρη τρύπα» προέρχεται κυρίως από τη μεγάλη υστέρηση των εσόδων από τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, που άγγιξε το 1,4 δισ. ευρώ, καθώς και από την απόκλιση κατά 600 εκατ. ευρώ από τις εισπράξεις του ΦΠΑ, εξαιτίας της πτώσης της κατανάλωσης. Ομως, το μεγάλο πρόβλημα του οικονομικού επιτελείου είναι η δραματική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς τα περισσότερα έχουν απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος της ετήσιας χρηματοδότησης στο επτάμηνο. Ενδεικτικά, η απορρόφηση από το ΙΚΑ είναι 74,7%, για τον ΟΓΑ 79,4% για τον ΟΑΕΕ 64,4% και τον ΕΟΠΠΥ 68,7%. Τα ευχάριστα νέα προέρχονται από το σκέλος των δαπανών, καθώς στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου εξοικονομήθηκαν 4,4 δισ. σε σχέση με τον αρχικό στόχο. Ετσι, το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο επτάμηνο διαμορφώθηκε στα 13,2 δισ. ευρώ έναντι στόχου 14,8 δισ. ευρώ.

Επιστολές Σταϊκούρα

Επιστολές στους υπουργούς ζητώντας να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται τις δαπάνες των υπουργείων που προϊστανται απέστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή