Είσπραξη απαιτήσεων μόνο με χρήση εγγυητικών επιστολών

Είσπραξη απαιτήσεων μόνο με χρήση εγγυητικών επιστολών

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εγγυητική επιστολή από τράπεζα θα μπορούν να εισπράττουν άμεσα το ποσό που τους οφείλεται, όσοι έχουν χρηματικές απαιτήσεις από το Δημόσιο που απορρέουν από δικαστικές αποφάσεις και αυτές δεν είναι ακόμα αμετάκλητες. Σύμφωνα με τα όσα διευκρινίζονται σε εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Μαυραγάνη, με στόχο να εκτελούνται οι αποφάσεις των Δικαστηρίων που δεν είναι ακόμα αμετάκλητες και σύμφωνα με τις οποίες το Δημόσιο θα πρέπει να πληρώσει, οι δικαιούχοι πρέπει να προσκομίσουν εγγυητική επιστολή τράπεζας ισόποση με την απαίτησή τους κατά του Δημοσίου. Το ίδιο ισχύει και όταν η χρηματική υποχρέωση του Δημοσίου απορρέει από διαταγές πληρωμής. Μάλιστα, το ύψος της εγγυητικής επιστολής μπορεί, μετά από σχετική αίτηση του δικαιούχου, να μειώνεται έως και 50%, με απόφαση του Δικαστηρίου που εξέδωσε την απόφαση ή του Δικαστηρίου στο οποίο εκκρεμεί η εκδίκαση του ένδικου βοηθήματος.

Επίσης, οι εφορίες όταν πρόκειται να εξοφλήσουν χρηματική απαίτηση σε βάρος του Δημοσίου, η οποία απορρέει από δικαστική απόφαση ή διαταγή πληρωμής, απαιτείται να ελέγχουν παρεμπιπτόντως τη συνδρομή των προϋποθέσεων των διατάξεων της παρ. 5 του άρθρου 326 του ν. 4072/2012 (που ορίζει τις διαδικασίες και τους όρους έκδοσης των εγγυητικών επιστολών) και σε αρνητική περίπτωση, να μην προχωρούν στην εξόφληση, ενημερώνοντας ταυτόχρονα εγγράφως την οικονομική υπηρεσία του φορέα που βαρύνεται με τη σχετική δαπάνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή