Οι προτάσεις των τραπεζών για αναμόρφωση του «Τειρεσία»

Οι προτάσεις των τραπεζών για αναμόρφωση του «Τειρεσία»

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η Ελληνική Ενωση Τραπεζών να καταθέσει τις προτάσεις της για τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας της Τειρεσίας, σύμφωνα με το αίτημα που έχει μεταφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Οι προτάσεις της ΕΕΤ θα υποβληθούν ουσιαστικά προς την κυβέρνηση και τα τρία κόμματα που τη στηρίζουν και κινούνται στη λογική της διατήρησης του τρόπου ένταξης και παραμονής φυσικών προσώπων και επαγγελματιών στη βάση δεδομένων, διαφυλάσσοντας την αξιοπιστία του συστήματος.

Οι τράπεζες προτάσσουν την αλλαγή της χρήσης των στοιχείων που περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων της Τειρεσίας, όπου αυτό θεωρείται σκόπιμο. Τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να είναι η δυνατότητα ενός επαγγελματία να επιδοτηθεί από ένα πρόγραμμα ή η χαλάρωση των κριτηρίων για τη δανειοδότησή του από τις ίδιες τις τράπεζες και όχι η πλήρης διαγραφή του στοιχείου, που θα στερούσε από το τραπεζικό σύστημα την ιστορικότητα στοιχείων πιστοληπτικής αξιολόγησης. Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει να επιχειρηθούν περαιτέρω παρεμβάσεις στους χρόνους τήρησης των δυσμενών στοιχείων στο Αρχείο, οι οποίοι είναι άλλωστε μεταξύ των χαμηλότερων στην Ε.Ε.

Οι χρόνοι περιορίστηκαν στο ελάχιστο μετά τη νομοθετική παρέμβαση το 2010, που οδήγησε στη συρρίκνωση του χρόνου τήρησης των στοιχείων μετά από σφράγιση επιταγής ή τη διαμαρτυρία συναλλαγματικής στα δύο χρόνια, μετά από έκδοση διαταγής πληρωμής στα τρία χρόνια και στα τέσσερα χρόνια μετά από πλειστηριασμό ακινήτων ή κινητών αξιών.

Παρά την ευνοϊκή ρύθμιση, η εμπειρία των δύο τελευταίων χρόνων, δείχνει άλλωστε ότι η θετική επίπτωση στην πιστοληπτική αξιολόγηση των ιδιωτών, είναι περιορισμένη, καθώς υπό το βάρος της συνεχιζόμενης ύφεσης, ο κύριος όγκος των επαγγελματιών έχουν ενταχθεί στη μαύρη λίστα, η οποία μάλιστα μεγαλώνει διαρκώς. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι παρά αποτέλεσμα της τραγικής επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών, που αυξάνει τα φαινόμενα σφράγισης επιταγών και μη πληρωμής συναλλαγματικών και δανείων, ακόμα και για τις περιπτώσεις που διαγράφησαν το 2010 από τη μαύρη λίστα, ως αποτέλεσμα της αλλαγής του νόμου.

Η ΕΕΤ αναμένεται να καταθέσει στοιχεία που θα πιστοποιούν ότι η μείωση του χρόνου τήρησης των στοιχείων αθέτησης υποχρεώσεων που έγινε το 2010, δεν οδήγησε στη μείωση των προσώπων που είναι ενταγμένα στη μαύρη λίστα, στον βαθμό που ο μεγαλύτερος αριθμός αυτών των προσώπων… υποτροπίασε και αθέτησε εκ νέου την πληρωμή κάποιας οικονομικής υποχρέωσης εντός του επόμενου χρόνου.

Σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνουν οι τράπεζες η όποια παρέμβαση θα πρέπει να περιοριστεί στη χρήση των οικονομικών δεδομένων που εντάσσονται στην Τειρεσίας, χωρίς να παραποιεί την αξιοπιστία του Αρχείου που αποτελεί βασικό εργαλείο για την καταγραφή της οικονομικής συμπεριφοράς των συναλλασσομένων.

Να σημειωθεί ότι η Τειρεσίας εκτός από τη λεγόμενη «μαύρη λίστα» στην οποία καταχωρούνται δεδομένα που αφορούν σε ακάλυπτες επιταγές, απλήρωτες συναλλαγματικές, διαταγές πληρωμής και πτωχεύσεις, τηρεί και τη λεγόμενη «λευκή λίστα», στην οποία καταχωρούνται δεδομένα που αφορούν και τις ενήμερες, αλλά και τις οφειλές σε καθυστέρηση από δάνεια προς ιδιώτες και επιχειρηματίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή