ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναπλάσεις κατά υποβάθμισης του κέντρου

Ενα από τα πλέον σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της ανάπλασης και αναβάθμισης του κέντρου της Αθήνας, που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει πρωτοφανή υποβάθμιση και έξαρση της εγκληματικότητας, αναμένεται να ολοκληρώσει εντός του 2013, η «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις (ΕΑΧΑ). Ο λόγος για την ανάπλαση της Πλατείας Θεάτρου, μιας περιοχής, που για τους γνωρίζοντες, είχε μετατραπεί σε υπαίθριο οίκο ανοχής και εμπορίας ναρκωτικών τα προηγούμενα χρόνια.

Πρόσφατα, εγκρίθηκε η προμελέτη από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων, ενώ στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η εκπόνηση της οριστικής μελέτης και της μελέτης εφαρμογής, που αναμένεται να παραδοθούν ώς το τέλος του τρέχοντος έτους. Σε σχετικές του δηλώσεις με αφορμή την έγκριση της προμελέτης, ο επικεφαλής της ΕΑΧΑ, κ. Θεοδόσης Ψυχογιός επισήμανε ότι «η αισθητική αναβάθμιση της πλατείας Θεάτρου δεν λύνει τα προβλήματα της πλατείας, αλλά είναι ένα πρώτο λιθαράκι. Δημιουργεί ένα καινούργιο περιβάλλον που στόχο έχει να προσελκύσει τους κατοίκους και τους χρήστες της πλατείας».

Για την ανάπλαση της περιοχής της πλατείας Θεάτρου θα υλοποιηθεί η βραβευμένη με το πρώτο βραβείο πρόταση, που κατατέθηκε στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό της «Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις». Σύμφωνα με την πρόταση η πλατεία Θεάτρου, που εκτείνεται σε έναν χώρο εμβαδού μόλις 1,5 στρέμματος, λειτουργεί ως μικρός κρυμμένος κήπος, στρωμένος με πατημένο χώμα, φυτεμένος και στις τρεις διαστάσεις του και εναρμονισμένος με την ιστορία της περιοχής. Ο κήπος αυτός αναδεικνύει την αξία των μαλακών δαπεδοστρώσεων και τη σπουδαιότητα της φύτευσης για τη βελτίωση των κλιματικών συνθηκών.

Μεταξύ άλλων, θα γίνει ανάδειξη των καταλοίπων του Θεμιστόκλειου τείχους και του τείχους Χασεκή. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί ένα γραμμικό κανάλι ανακυκλούμενου νερού, αλλά και ένα μικρό αμφιθέατρο για ξεκούραση των επισκεπτών. Το κανάλι, μαζί με μια μεγάλη ελιά που θα τοποθετηθεί στο κέντρο της πλατείας, αλλά και η εγγραφή των ορίων της αρχαίας πόλης λειτουργούν ως μια φυσική εγκατάσταση τέχνης, υπαινικτική της αθηναϊκής μυθολογίας, που εδραιώνει τη σχέση της πόλης και της εξοχής.

Στην περαιτέρω βελτίωση της εικόνας του κέντρου εκτιμάται ότι θα συμβάλλει και η ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου. Τον Σεπτέμβριο αναμένεται η ολοκλήρωση του σχετικού μελετητικού διαγωνισμού, ενώ ενεργό ρόλο στην πρώτη φάση των μελετών έχει αναλάβει και το Ιδρυμα Ωνάση. Στη συνέχεια κι εφόσον επιλεγεί η προτιμητέα μελέτη, θα πρέπει να έχουν βρεθεί τα απαιτούμενα κονδύλια.