Αισιοδοξία από τις αγορές ομολόγων για την πορεία της Ελλάδας

Αισιοδοξία από τις αγορές ομολόγων για την πορεία της Ελλάδας

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνουν οι αγορές ομολόγων τα τελευταία 24ωρα; Προεξοφλούν κάτι και αν ναι, τι μπορεί να είναι αυτό; Διαχειριστές χαρτοφυλακίων, που παρακολουθούν τις εξελίξεις σε αυτό το τόσο ευαίσθητο μέτωπο, θεωρούν ότι «αυτό που προεξοφλούν είναι μια βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και ενδεχομένως την ευόδωση των προσπαθειών της Αθήνας να διαχειριστεί επιτυχώς την τρέχουσα συγκυρία».

Πώς εκπέμπεται το μήνυμα; Οπως προκύπτει από τη σχετική συναλλακτική δραστηριότητα, οι ελληνικοί τίτλοι έχουν κέρδη της τάξης του 50% σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών, καθώς ξένοι επενδυτές τοποθετούνται σε όλες τις διάρκειες των ομολόγων που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του ΡSΙ.

Μάλιστα, η επενδυτική δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα εμφανής στους τίτλους που ωριμάζουν συντομότερα και ηπιότερη στους υπολοίπους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα: το ελληνικό δεκαετές ομόλογο λήξης 24 Φεβρουαρίου 2023 διαπραγματευόταν στα τέλη της εβδομάδας πάνω από 21 σεντς ανά ευρώ (ονομαστική αξία), όταν στα τέλη Μαΐου είχε υποχωρήσει στα 14 σεντς! Η αβεβαιότητα των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων και το ενδεχόμενο ανάδειξης ως πρώτου κόμματος αντιευρωπαϊκού πολιτικού σχηματισμού είχαν οδηγήσει σε απαξίωση τους ελληνικούς τίτλους.

Σημειώνεται πως το εν λόγω ομόλογο είχε αρχίσει να διαπραγματεύεται στις αρχές Μαρτίου στα επίπεδα των 26,5 σεντς ανά ευρώ και κατέρρευσε κατά 12 σεντς μέσα στον Μάιο. Οι διαχειριστές, που επενδύουν σε αυτή την αγορά, τονίζουν πως το επενδυτικό ενδιαφέρον τώρα στηρίζεται κυρίως σε μια διάχυτη αισιοδοξία ότι τα ελληνικά αδιέξοδα μπορεί και να αντιμετωπίζονται. Και γι’ αυτό σπεύδουν να τοποθετηθούν, διερευνητικά.

Ελληνικά και βρετανικά dealing rooms αναφέρουν ως αγοραστές κυρίως τράπεζες, hedge funds από το Λονδίνο και τις ΗΠΑ, αλλά και κάποιους ιδιώτες επενδυτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των ονομάτων που κυκλοφόρησαν στους επενδυτικούς κύκλους ως αγοραστές περιλαμβάνεται και fund που ανήκει στο Quantum Group of Funds, συμφερόντων του George Soros.

Τα ελληνικά ομόλογα προεξοφλούν ακόμα και σε αυτά τα ανατιμημένα επίπεδα τα χειρότερα δυνατά σενάρια, σχολιάζει Βρετανός διαχειριστής στην «Κ», προσθέτοντας πως, εάν τα πράγματα εξελιχθούν λίγο καλύτερα, τότε το περιθώριο ανατίμησής τους είναι πολύ μεγάλο. «Ισως και άνω του 200%» σημειώνει χαρακτηριστικά, «εφόσον δούμε να γίνεται πραγματικότητα ένα moratorium, στις πληρωμές και προχωρήσει αργότερα και το OSI», δηλαδή, ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αυτή τη φορά αυτού που διακρατείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις κεντρικές τράπεζες χωρών–μελών της Ευρωζώνης.

Ορισμένοι ξένοι επενδυτές έχουν ήδη επιτύχει σημαντικές υπεραξίες από τα ελληνικά ομόλογα. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό στο Citi, το Adelante Asset Management τοποθετήθηκε στο ομόλογο λήξης του 2023 σε επίπεδα κοντα στα 14 σεντς ανα ευρώ λίγο πριν από τις εκλογές του Ιουνίου.

Εκτοτε διπλασίασε τη θέση του στο 4% του συνολικού του χαρτοφυλακίου. Οι όγκοι συναλλαγών έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες συνεδριάσεις, αλλά πάντως παραμένουν χαμηλοί. Πληροφορίες από dealing rooms κάνουν λόγο για αγορές αξίας της τάξης των 15-20 εκατομμυρίων ευρώ ημερησίως.

Η εμπορευσιμότητα των ελληνικών ομολόγων είναι όμως πολύ βελτιωμένη, όπως καταδεικνύει ο περιορισμός της διαφοράς μεταξύ των τιμών που προσφέρουν οι αγοραστές και των τιμών που ζητούν οι πωλητές. Ετσι η διαφορά αυτή για τα 10ετή ελληνικά ομόλογα έχει μειωθεί στη μία ποσοστιαία μονάδα από υψηλό των εννέα ποσοστιαίων μονάδων πρότινος.

Τέλος, σημαντική είναι και η ανατίμηση των ελληνικών warrants. Πρόκειται για τους τίτλους εκείνους που δίνουν το δικαίωμα υψηλότερης απόδοσης στους κατόχους των ομολόγων, εφόσον οι ρυθμοί ανάπτυξης της χώρας διαμορφωθούν υψηλότερα. Σήμερα αποτιμώνται κοντά στις 60 μονάδες από 20 λίγο μετά την έκδοσή τους, στις αρχές Μαρτίου.

Συνάλλαγμα

Σε ό,τι αφορά το νόμισμα και την προοπτική του ευρώ, το «έξυπνο χρήμα», που αποτελεί το 47,4% των στοιχημάτων, πιστεύει ότι τελικά θα υπάρξει κάποια παρέμβαση από την ΕΚΤ ή άλλου είδους λύση (π.χ. πολιτική) που θα διασώσει την Ευρωζώνη από τη διάσπαση και θα δώσει τέλος στην κρίση χρέους. Επίσης, δείχνει ότι έχει προεξοφλήσει ένα μεγάλο «κούρεμα» του επίσημου τομέα για το ελληνικό χρέος και περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ.

Ομως, η εξέλιξη αυτή δεν θα λειτουργήσει τόσο αρνητικά για την ισοτιμία του ευρώ, καθώς η λύση της κρίσης χρέους θα έχει ευεργετικές συνέπειες στο κοινό νόμισμα, σε σχέση με το δολάριο ή με άλλα βασικά νομίσματα των οποίων οι οικονομίες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Με απλά λόγια, πιστεύουν ότι η Ευρωζώνη σήμερα βρίσκεται σε πιο δύσκολη και προβληματική κατάσταση από τις υπόλοιπες οικονομίες, αλλά θα δοθεί κάποια ριζοσπαστική λύση νωρίτερα, σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή