Τις τελικές αποφάσεις για τα «ξένα» ομόλογα αναμένουν τώρα οι αγορές

Τις τελικές αποφάσεις για τα «ξένα» ομόλογα αναμένουν τώρα οι αγορές

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφορικά με το τι θα πράξει με τα ομόλογα που δεν μπήκαν στο PSI εξαιτίας της προστασίας που απολαμβάνουν από το ξένο δίκαιο υπό το οποίο είχαν εκδοθεί. Το ζήτημα προσλαμβάνει επείγοντα χαρακτήρα κι αυτό γιατί μόλις σε τρεις εβδομάδες ωριμάζει χρεόγραφο αξίας 190 εκατ. ευρώ. Ομως, αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν στην «Κ» ότι δεν έχει ακόμα υιοθετηθεί συγκεκριμένη στρατηγική, ενώ προσθέτουν ότι η έμφαση αυτή την περίοδο δίνεται στο πώς θα αποδεσμευθεί η επόμενη δόση της χρηματοδότησης από τους δανειστές μας.

Κύκλοι της αγοράς κατονομάζουν το vulture fund Dart Management, ως κάτοχο μεγάλου αριθμού τέτοιων ομολόγων. Η διορία, όμως, για τις αποφάσεις της κυβέρνησης είναι στενότατη, καθώς στις 13 Σεπτεμβρίου λήγει το ομόλογο του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος, ονομαστικής αξίας 190 εκατομμυρίων ευρώ (FR0000489676), που εκδόθηκε με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και διέπεται από αλλοδαπό δίκαιο. Οι ομολογιούχοι στις 27 Μαρτίου συνεδρίασαν και απέρριψαν την πρόταση του Δημοσίου για συμμετοχή του στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων PSI. Η τελευταία τιμή γι’ αυτούς τους τίτλους, σύμφωνα με στοιχεία του Frankfurt Stock Exchange, είναι 22,5 σεντς ανά ευρώ, ονομαστικής αξίας, ενώ δεν διαπραγματεύεται πλέον. Ανάδοχοι της έκδοσης αυτής που διέπεται, σύμφωνα με την πληροφορίες της αγοράς, από το γαλλικό δίκαιο, ήταν οι HSBC, Dexia και Crédit Commercial de France.

Οι αγορές πιθανολογούν εξόφλησή του, καθώς νωρίτερα φέτος και συγκεκριμένα στις 15 Μαΐου, η υπηρεσιακή κυβέρνηση προχώρησε στην αποπληρωμή ενός άλλου τέτοιου ομόλογου, αξίας 435 εκατ. ευρώ, σημαντικό μερίδιο του οποίου είχε περιέλθει στην κατοχή του Dart Management σε πολύ χαμηλότερες της ονομαστικής αξίας τιμές.

Υπενθυμίζεται ότι από τους τίτλους του ΟΣΕ –ο ένας λήγει στις 2 Απριλίου 2013– οφείλονται 412 εκατ. ευρώ εκ των 430 εκατ. ευρώ ονομαστικής αξίας (καθώς τα 18 εκατ. ευρώ έχουν περιέλθει στην κατοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας). Η σύμβαση έκδοσης του ομολόγου αυτού εμπεριέχει ρήτρα που προβλέπει ότι μη αποπληρωμή του ισοδυναμεί με χρεοκοπία της χώρας και ενδέχεται να πυροδοτήσει τεχνικό default σε όλα τα ελληνικά ομόλογα που υπάγονται σε αλλοδαπό δίκαιο. Η τιμή του κινείται στα επίπεδα των 57 σεντς ανά ευρώ ονομαστικής αξίας, σύμφωνα με στοιχεία του Frankfurt Stock Εxchange.

Συνολικά η ονομαστική αξία των «ακούρευτων» ομόλογων υπερβαίνει τα 3,4 δισ. ευρώ. Το ομόλογο που πληρώθηκε τον Μάιο όπως και αυτό που λήγει στις 13 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, «συμπεριλαμβάνονται σε σύνολο ομολόγων περίπου 6,4 δισ. ευρώ που έχουν εκδοθεί ή φέρουν την εγγύηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, τα οποία ήταν επιλέξιμα για να συμπεριληφθούν στην πρόσφατη ολοκληρωθείσα ανταλλαγή ομολόγων (γνωστή και ως PSI – συμμετοχή ιδιωτικού τομέα), αλλά τελικά δεν προσφέρθηκαν για ανταλλαγή από τους ομολογιούχους».

Οπως έχει επισημάνει η «Κ» τα 3,4 δισ. εξ αυτών αφορούν 8 επίμαχα ομόλογα για τα οποία οι γενικές συνελεύσεις των ομολογιούχων έχουν ήδη ψηφίσει κατά του PSI, ενώ για τα υπόλοιπα έως του ποσού των 6,4 δισ. οι ομολογιούχοι έχουν αναβάλει τις αποφάσεις τους.

Τέσσερα από τα ομόλογα που δεν θα ενταχθούν στο PSI είναι του ΟΣΕ, συνολικής ονομαστικής αξίας 999 εκατ. ευρώ με βάση τα στοιχεία που έχει αναρτημένα στον ιστότοπό του ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Αλλο ένα είναι του ΟΑΣΑ, αξίας 240 εκατ. ευρώ και τρία του ελληνικού Δημοσίου συνολικής αξίας 120 δισ. γεν ή 1,2 δισ. ευρώ περίπου. Ακόμα δύο είναι του ελληνικού Δημοσίου αξίας 200 εκατ. και 1 δισ. αντιστοίχως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή