Λίστα με 737 που «έβγαλαν» μεγάλα ποσά σε τράπεζες του εξωτερικού

Λίστα με 737 που «έβγαλαν» μεγάλα ποσά σε τράπεζες του εξωτερικού

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας καφέ φάκελος που έφτασε στο γραφείο του πρώην ειδικού γραμματέα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος κ. Γιάννη Διώτη, το πρωί της 13ης Αυγούστου, ένα τρίωρο πριν από την ανακοίνωση της αντικατάστασής του, θα μπορούσε, υπό άλλες συνθήκες, να είναι η αρχή μιας άλλης πολιτικής για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Ο φάκελος περιελάμβανε μια δισκέτα με την επεξεργασία, από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, των στοιχείων 737 φορολογουμένων, που «έβγαλαν» μεγάλα ποσά σε τράπεζες του εξωτερικού. Συγκριτικά ήταν καταγεγραμμένα και τα… εισοδήματα που έχουν δηλώσει την τελευταία δεκαετία. Μόνο που 10 μέρες μετά την αντικατάσταση – άλλοι μιλούν για «παύση»– του εισαγγελέα που συνέδεσε το όνομά του με την εξάρθρωση της τρομοκρατίας, η επεξεργασία των στοιχείων δεν έχει καν αρχίσει από τις υπηρεσίες του ΣΔΟΕ.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μοναδική ανακολουθία που παρατηρεί κανείς στο μέτωπο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Η «Κ» συγκέντρωσε μια σειρά από πολιτικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα και κατέγραψε την αντίστοιχη πρόοδο που σημειώθηκε:

– Επιτροπή του άρθρου 70 Α, στην οποία προσφεύγουν οι φορολογούμενοι με υψηλά ποσά (άνω των 300.000 ευρώ) για καταλογισμό: συνολικά είχαν συσσωρευθεί –επειδή η επιτροπή δεν λειτουργούσε επί ένα οκτάμηνο– στις αρχές Ιουνίου πάνω από 1.000 υποθέσεις από τις οποίες το κράτος μπορούσε να εισπράξει 1,5 – 2 δισ. ευρώ. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, η εξοικονόμηση από την περικοπή των ειδικών μισθολογίων για την επόμενη τριετία θα ανέλθει σε 1 δισ. περίπου.

– Την τελευταία τριετία, το ΣΔΟΕ έχει συντάξει 50.000 εκθέσεις καταλογισμού, αλλά πόσες από αυτές έχουν εκκαθαρισθεί από τις εφορίες και πόσες έχουν οδηγηθεί στα διοικητικά δικαστήρια, είναι άδηλο. Σε πρόσφατη σύσκεψη, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε να υπάρξει καταγραφή και παρακολούθηση αυτού του μεγέθους. Αυτή τη στιγμή, το ΣΔΟΕ ελέγχει 120 μεγάλες υποθέσεις που μπορούν να αποφέρουν στο κράτος 400 εκατ. ευρώ.

Πάντως, υπηρεσιακοί παράγοντες του ΣΔΟΕ είχαν επισημάνει στην προηγούμενη ηγεσία του να καταστεί το Σώμα όργανο επιβολής προστίμων και είχαν προτείνει να υπάρξει υπηρεσία είσπραξης απευθείας συνδεδεμένη μέσω του συστήματος Elenxis έτσι ώστε να μη δίνεται η δυνατότητα στον εισπράττοντα να διαπραγματεύεται με τον φορολογούμενο.

– Ακόμα και σε τομείς που το ΣΔΟΕ ανέμενε εντυπωσιακή αύξηση των εσόδων από τα τεκμήρια, τα αποτελέσματα είναι μάλλον πενιχρά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Η ιστορία με τη μετατροπή των επαγγελματικών σκαφών σε ιδιωτικά. Αν 200 φορολογούμενοι μετέτρεψαν τα δήθεν επαγγελματικά τους σκάφη σε ιδιωτικά, ανέφεραν στις φορολογικές τους δηλώσεις – στο σημείο 781– «εισαγωγή εισοδήματος από το εξωτερικό», χωρίς να υποχρεώνονται να δηλώνουν από πού το έχουν. «Ετσι ο νομοθέτης πέτυχε ένα τέλειο “αυτογκόλ° σε σχέση με τα 300 εκατ. ευρώ που είχε δεσμευθεί στην τρόικα ότι θα εισπράξει από την αντικειμενική φορολόγηση των σκαφών ως περιουσιακών στοιχείων», αναφέρει ανώτερη πηγή του υπουργείου Οικονομικών που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμη.

Αλλοι πάντως υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, με πυκνή επαφή με τους εκπροσώπους των δανειστών μας, ανέφεραν στην «Κ» ότι το πρόβλημα είναι περισσότερο «πολιτικό» και λιγότερο «υπηρεσιακό». Οπως εκτιμούν, «τα πάντα είναι θέμα αποφάσεων που κανείς δεν λαμβάνει»…

Εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις

Στις υπηρεσίες του ΣΔΟΕ, ιδιαίτερα στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, την πιο δραστήρια από τις υπηρεσίες του, εκκρεμούν σοβαρές φορολογικές υποθέσεις που αφορούν υπεράκτιες εταιρείες ακινήτων –μερικές δεκάδες ανήκουν σε δύο πρώην υπουργούς–, τριγωνικές συναλλαγές φαρμακευτικών και ιατροτεχνολογικών προϊόντων, ιλιγγιώδεις καταθέσεις ελευθέρων επαγγελματιών (ιατρών, δικηγόρων, εισαγωγέων) για τους οποίους υπηρεσιακοί και μη παράγοντες έχουν δείξει ενδιαφέρον, υποθέσεις ΦΠΑ αγροτών με παράνομες επιδοτήσεις, σοβαρές υποθέσεις υπεξαίρεσης ΦΠΑ σε τουριστικές περιοχές (vouchers, ναυλώσεις θαλαμηγών), μία λίστα με 3.000 φορολογουμένους που έχουν παίξει και κερδίσει από πιστοποιητικά αντιστάθμισης κινδύνου (CDS), χωρίς να είναι σαφής η προέλευση των κεφαλαίων που χρησιμοποίησαν για να αγοράσουν τους αρχικούς τίτλους, εκτεταμένοι έλεγχοι σε πολλαπλές καταγγελίες για δύο ασφαλιστικές εταιρείες κ.λπ. κ.λπ. Ολα αυτά καλείται να αντιμετωπίσει ο ΣΔΟΕ με πενιχρά μέσα. Μόνο σ’ ένα πρατήριο της οδού Πειραιώς η υπηρεσία του υπουργείου των Οικονομικών χρωστάει 20.000 ευρώ (βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή