Κλιμακωτές μειώσεις από 6% έως 20% για τα ειδικά μισθολόγια

Κλιμακωτές μειώσεις από 6% έως 20% για τα ειδικά μισθολόγια

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χέρια των πολιτικών αρχηγών βρίσκεται η απόφαση για το εάν τελικά θα προχωρήσουν οι περικοπές στις αποδοχές των ενστόλων. Οι πιέσεις από τα αρμόδια υπουργεία για να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις συνεχίζονται, αλλά τα ισοδύναμα μέτρα που έχουν εντοπιστεί φαίνεται ότι πολύ δύσκολα θα περάσουν από τον έλεγχο της τρόικας.

Χθες, πραγματοποιήθηκε πολύωρη σύσκεψη μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και των υπουργών Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλου και Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια, αλλά και με τη συμμετοχή των αρχηγών των τριών Σωμάτων του Στρατού και αξιωματικούς της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει πως «καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, γιατί ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των μάχιμων ενστόλων είναι τόσο κραυγαλέα ελάχιστα τα χρήματα που παίρνουν».

Από τη συνάντηση δεν προέκυψε κάποιο αποτέλεσμα, με συνέπεια το θέμα να παραπεμφθεί στην επερχόμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που είναι επικρατέστερο αυτή τη στιγμή, προβλέπει κλιμακωτή μείωση στις αποδοχές των υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια.

Δηλαδή, ένα 6% μείωση στους ένστολους, περίπου 10% σε πανεπιστημιακούς και γιατρούς του ΕΣΥ και 20% σε δικαστικούς, διπλωμάτες και αρχιερείς. Βέβαια, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων που αμείβονται με ειδικό μισθολόγιο είναι οι ένστολοι, που φθάνουν σε 156.282 από το σύνολο των περίπου 200.000.

Ωστόσο, το θέμα φαίνεται πως θα μείνει ανοικτό μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου που αναμένεται να κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού, σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Μάλιστα, υπουργός που συμμετείχε στη σύσκεψη δήλωσε εξερχόμενος ότι «είναι μια διαδικασία συνεχιζόμενη ενόψει της άφιξης της τρόικας για τη διαμόρφωση του τελικού πακέτου μέτρων».

Τα αρμόδια υπουργεία θα παρουσιάσουν τα ισοδύναμα μέτρα που έχουν διαμορφώσει στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που ξεκινούν τους ελέγχους σήμερα, αλλά αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι δύσκολα θα εγκριθούν, καθώς πρόκειται για παρεμβάσεις που έχουν ήδη ενταχθεί στο πακέτο των μέτρων 11,6 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Αμυνας πρότεινε τη μετάθεση πληρωμής εξοπλιστικών προγραμμάτων και το κλείσιμο στρατοπέδων, ενώ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, «μηδενικές» προσλήψεις, «πάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων και μείωση των λειτουργικών δαπανών.

Πάντως, στο υπουργείο Αμυνας υποστηρίζουν ότι ο χώρος έχει εξαντλήσει τις αντοχές του και θεωρούν ότι το υπουργείο έχει συμβάλει στην προσπάθεια με πολύ γενναία περικοπή, με μοναδικό κριτήριο να μη θιγεί ο πυρήνας του αξιόμαχου.

Υπενθυμίζεται, ότι οι προσπάθειες που γίνονται από την κυβέρνηση αφορούν τη μη εφαρμογή του μέτρου για φέτος και όχι για τη διετία 2013-2014. Σύμφωνα με το Μνημόνιο, θα έπρεπε να προωθηθούν περικοπές 12% κατά μέσο όρο στα ειδικά μισθολόγια από 1η Ιουλίου. Πλέον, θεωρείται βέβαιο ότι οι περικοπές αυτές θα εφαρμοστούν αναδρομικά για να εξοικονομηθούν 205 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μειώσεις θα επικεντρωθούν κυρίως σε επιδόματα και στο στόχαστρο μεταξύ άλλων βρίσκονται:

– Τα επιδόματα «εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών» που λαμβάνουν ένστολοι. Τα επιδόματα κυμαίνονται από 111,72 ευρώ τον μήνα για τους άγαμους και έως 225,88 ευρώ τον μήνα για τους έγγαμους με τέκνα.

– Τα επιδόματα «ειδικής απασχόλησης» που λαμβάνουν ένστολοι (από 143,20 έως 371,20 ευρώ τον μήνα).

– Η «πάγια αποζημίωση» των δικαστικών λειτουργών, η οποία ανέρχεται σε 644,44 ευρώ τον μήνα για τους βαθμούς από ειρηνοδίκη Δ έως εισηγητή του ΣτΕ και σε 769,12 ευρώ τον μήνα για τους υπόλοιπους -ανώτερους- βαθμούς, από πρόεδρο Πρωτοδικών και άνω.

– Τα «ειδικά ερευνητικά επιδόματα» των μελών του Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των ΑΕΙ (από 252,8 έως 340,8 ευρώ τον μήνα).

– Το κίνητρο απόδοσης των διπλωματικών υπαλλήλων (στα 145,6 ευρώ τον μήνα).

– Το επίδομα «αποκλειστικού ειδικού λειτουργήματος» που λαμβάνουν οι αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος, δηλαδή ο αρχιεπίσκοπος και οι μητροπολίτες (219,2 ευρώ τον μήνα).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή