Πέντε μοντέλα για τις αλλαγές στα εργασιακά

Πέντε μοντέλα για τις αλλαγές στα εργασιακά

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεύτερος γύρος διαλόγου σήμερα στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, χωρίς να αναμένονται εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ζητούμενο είναι και πάλι η επίτευξη συμφωνίας κοινωνικών εταίρων – κυβέρνησης για βαθύτερες αλλαγές στο ήδη μεταβαλλόμενο σύστημα εργασιακών σχέσεων. Το πιθανότερο είναι η συνάντηση να καταλήξει εκ νέου σε ένα κοινότοπο ανακοινωθέν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλος δεν πρόκειται να συναινέσει σε ουδεμία αλλαγή ως προς τον τρόπο διαμόρφωσης των κατώτατων μισθών, εάν δεν υπάρξει σαφής δέσμευση για επαναφορά των κατώτατων ορίων στα προ της μειώσεως, του 22%, επίπεδα.

Ο διάλογος για το υπουργείο Εργασίας αποτελεί μνημονιακή δέσμευση, η υλοποίηση της οποίας είχε, αρχικώς, οριοθετηθεί για τις 31 Ιουλίου του 2012. Βασικό θέμα: Η αναδιαμόρφωση της διαδικασίας για την οριστικοποίηση της εκάστοτε Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Επιθυμία της τρόικας είναι να μεταβιβαστεί ο καθοριστικός ρόλος διαμόρφωσης των εκάστοτε αυξήσεων ή μειώσεων στο κράτος και όχι στους κοινωνικούς εταίρους. Μάλιστα, ως αντάλλαγμα σε έναν ακόμη πιο υποτονικό ρόλο προσφέρεται η σύσταση ενός νέου φορέα στον οποίο θα διατηρεί μεγάλο τμήμα των προγραμμάτων και των χρηματοδοτήσεων που εκτελούνται μέσα από τους καταργηθέντες οργανισμούς της Εργατικής Εστίας και της Εργατικής Κατοικίας. Σύμφωνα με την αρχική επιστολή του κ. Βρούτση προς τους εταίρους, οι οργανώσεις καλούνται να λάβουν υπόψη την ποικιλία των μορφών διαμόρφωσης των κατώτατων ορίων στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα πέντε υποδείγματα που παραθέτει ο υπουργός, υπάρχουν τα εξής εναλλακτικά σενάρια:

– Ο κατώτατος μισθός καθορίζεται αποκλειστικά με συμφωνίες των κοινωνικών εταίρων, χωρίς καμία παρέμβαση του κράτους (όπως ισχύει σήμερα στην Ελλάδα).

– Ο κατώτατος μισθός (και μόνο) καθορίζεται κατόπιν τριμερούς διαπραγμάτευσης, εργαζομένων, εργοδοτών και κυβέρνησης.

– Ο κατώτατος μισθός καθορίζεται από την κυβέρνηση, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

– Διμερείς διαπραγματεύσεις κοινωνικών εταίρων καθορίζουν προτεινόμενο ύψος κατώτατου μισθού. Η κυβέρνηση θεσμοθετεί τον κατώτατο μισθό εντός δεσμευτικού και προκαθορισμένου εύρους.

– Ο κατώτατος μισθός προσδιορίζεται από μια ανεξάρτητη αρχή, στην οποία μετέχουν κοινωνικοί εταίροι και εμπειρογνώμονες κύρους και κοινής αποδοχής. Εν συνεχεία, συζητείται και οριστικοποιείται από τον κοινωνικό διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και νομοθετείται από την κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή