Αυξήθηκαν τον Ιούλιο οι καταθέσεις

Αυξήθηκαν τον Ιούλιο οι καταθέσεις

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δειλή επιστροφή των καταθέσεων προς τις τράπεζες σημειώθηκε τον Ιούλιο, μετά τη μαζική απόσυρση που είχε καταγραφεί το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου, περίοδο των δύο διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο τέλος Ιουλίου, οι ελληνικές καταθέσεις διαμορφώθηκαν στα 159,4 δισ. ευρώ από 156,2 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, καταγράφοντας αύξηση κατά 3,2 δισ. ευρώ ή κατά 2% περίπου.

Το ύψος του ποσού που επέστρεψε στους τραπεζικούς λογαριασμούς θεωρείται μικρό σε σχέση με τις εκροές που είχαν σημειωθεί τον Ιούνιο, όταν μέσα σε ένα μόλις μήνα αποσύρθηκαν ποσά ύψους 6,9 δισ. ευρώ, ενώ ακόμη μικρότερο είναι το ποσό που επέστρεψε σε σχέση με τις εκροές Μαΐου – Ιουνίου, το ύψος των οποίων ανήλθε στα 15,3 δισ. ευρώ. Το ακριβές ύψος των καταθέσεων των ελληνικών νοικοκυριών και των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα από την Τράπεζα της Ελλάδος, στον βαθμό που τα στοιχεία που δημοσιεύει η ΕΚΤ, εμφανίζουν μια σχετική απόκλιση, καθώς ενσωματώνουν και στοιχεία για τις καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία της ΕΚΤ καταγράφουν μια αξιόπιστη τάση και η απόκλιση σε σχέση με τα στοιχεία της ΤτΕ είναι συνήθως της τάξης των 6 δισ. ευρώ. Με βάση αυτήν την εκτίμηση το ύψος των καταθέσεων όπως θα ανακοινωθεί σήμερα από την ΤτΕ αναμένεται να κυμανθεί περί τα 154 δισ. ευρώ έναντι 150,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, 157,4 δισ. ευρώ τον Μάιο και 165,9 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, παραπέμποντας σε απώλειες ύψους άνω των 15 δισ. ευρώ την επίμαχη περίοδο. Οι συνολικές απώλειες καταθέσεων από τον Ιούλιο του 2010 ξεπερνούν τα 58 δισ. ευρώ, ενώ σε σχέση με το 2009 προσεγγίζουν τα 80 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των καταθέσεων που ήταν στις τράπεζες. Η ανάκτηση μέρους των καταθέσεων που έχουν χαθεί αποτελεί εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα με δεδομένο ότι ο Αύγουστος είναι μήνας πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων, μέρος των οποίων θα καλυφθεί από τις υφιστάμενες αποταμιεύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή