Τον Οκτώβριο η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων

Τον Οκτώβριο η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στον Οκτώβριο φαίνεται πως θα είναι έτοιμο ένα μέρος των αλλαγών στο φορολογικό καθεστώς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη αλλαγή που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει τον Οκτώβριο είναι η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ). Ολόκληρο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται στα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2013, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών.

Πάντως, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Σ. Κεδίκογλου, δήλωσε πως «έως τον Οκτώβριο, θα είναι έτοιμο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο», γεγονός το οποίο δείχνει ότι η κυβέρνηση θέλει σε κάθε περίπτωση να επισπεύσει τις διαδικασίες. Από το νέο φορολογικό αναμένεται να προκύψουν αυξημένα έσοδα, καθώς το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται τρόπους που θα περιορίσουν τη φοροδιαφυγή και θα τονώσουν τα έσοδα. Μάλιστα, από το οικονομικό επιτελείο επαναλαμβάνουν διαρκώς ότι τα όποια επιπλέον μέτρα ζητηθούν από την τρόικα -πέραν των περικοπών ύψους 11,6 δισ. ευρώ- θα εξευρεθούν από το σκέλος των εσόδων.

Με το νέο φορολογικό αναμένεται να αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης του εισοδήματος, αξιολόγηση των φοροαπαλλαγών, εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, αλλαγή της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας κ.λπ. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή μόλις το 19% των φορολογούμενων έχει αποπληρώσει τις υποχρώσεις του όπως προκύπτουν από τα εκκαθαριστικά σημειώματα. Επίσης, αναμένεται να γίνει αυστηρότερο το καθεστώς για όσους φοροδιαφεύγουν, να προωθηθεί η αλλαγή του συστήματος των χρηματικών προσαυξήσεων για μη καταβληθέντες φόρους, κ.λπ.

Παράλληλα, η όσο το δυνατόν ταχύτερη ψήφιση του νέου φορολογικού καθεστώτος θα στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση προχωράει σε όλες τις αλλαγές που προβλέπονται στο Μνημόνιο, καθώς το νέο φορολογικό θα έπρεπε να είναι έτοιμο από πέρυσι το καλοκαίρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή