Ρίχνουν τους τόνους οι Γερμανοί πολιτικοί

Ρίχνουν τους τόνους οι Γερμανοί πολιτικοί

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προειδοποιήσεις της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, καθώς και στελεχών του περιβάλλοντός της, ώστε να σταματήσουν οι εμπρηστικές δηλώσεις έναντι της Ελλάδας και να επιδείξουν οι Γερμανοί πολιτικοί αυτοσυγκράτηση στις τοποθετήσεις τους, φαίνεται ότι -προσωρινά τουλάχιστον- πιάνουν τόπο. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Bild, ο Χορστ Σεεχόφερ, πρωθυπουργός της Βαυαρίας και ηγέτης του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος CSU (αδελφού κόμματος του κυβερνώντος CDU), τήρησε σαφείς αποστάσεις από τον γραμματέα του κόμματός του, Αλεξάντερ Ντόντμπριντ, ο οποίος, υπενθυμίζεται, είχε προβλέψει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και είχε αποκαλέσει τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, «καπηλευτή». Ειδικότερα, ο κ. Σεεχόφερ αποδοκίμασε τον χαρακτηρισμό για τον κ. Ντράγκι και εξέφρασε την «πλήρη στήριξή του στην πολιτική της καγκελαρίου με σκοπό τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης». Επιπλέον, ζήτησε να λάβουν άπαντες σοβαρά υπόψη την έκκληση της κ. Μέρκελ για χαμηλούς τόνους.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στο Βερολίνο, η κ. Μέρκελ είχε εκφράσει τη στήριξή της προς τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ προχθές δήλωσε, κατά τη διάρκεια ομιλίας της, ότι «ματώνει η καρδιά μου για τις μειώσεις μισθών και συντάξεων» στην Ελλάδα. Οπως έχει δημοσιεύσει η «Κ», η σταδιακή αλλαγή στάσης της Γερμανίας οφείλεται αφενός μεν στη διαφαινόμενη συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων στην Ελλάδα, για τα μέτρα των 11,6 δισ. και στην ικανοποίηση που επικρατεί για τη στάση του κ. Σαμαρά, αφετέρου δε στις εύθραυστες ισορροπίες που διαμορφώνονται στην Ευρωζώνη εν όψει του φθινοπώρου. Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει επανειλημμένως διαμηνύσει η κ. Μέρκελ, η περαιτέρω στάση του Βερολίνου θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την αξιολόγηση της τρόικας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή