Στις 12/9 κρίνεται η συνταγματικότητα του ESM

Στις 12/9 κρίνεται η συνταγματικότητα του ESM

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Καρλσρούης αναμένεται να εκδώσει στις 12 Σεπτεμβρίου την απόφασή του για το κατά πόσον η σύσταση του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης (ESM) στην Ευρωζώνη είναι συμβατή με το γερμανικό Σύνταγμα. Τυχόν αρνητικό βούλευμα ουσιαστικά τινάζει όλο τον υφιστάμενο σχεδιασμό στον αέρα, με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον του ευρώ. Στις 12 Σεπτεμβρίου επίσης, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, θα εκφωνήσει την τακτική ετήσια ομιλία του για «την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης» (State of the Union Address). Στην ομιλία αυτή, ο κ. Μπαρόζο προβλέπεται να δώσει, μεταξύ άλλων, το περίγραμμα των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τραπεζική ενοποίηση της Ευρωζώνης, υπό την αιγίδα της ΕΚΤ. Η πρόταση θα περιέχει, όπως σημείωσε χθες η εκπρόσωπος Τύπου του κ. Μπαρόζο, και εισήγηση για οδικό χάρτη προς την κοινή πανευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων.

Το καθοριστικό πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται στην Κύπρο, όπου την Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου, συγκαλείται άτυπο Συμβούλιο Οικονομικών Υποθέσεων, ενώ για το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου, έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στη Λευκωσία. Οριστικές αποφάσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από τα χρήματα του μηχανισμού στήριξης δεν αναμένεται να ληφθούν στις εν λόγω συνεδριάσεις, αφού θεωρείται δύσκολο να έχει ολοκληρωθεί έως τότε η αξιολόγηση της τρόικας και η ψήφιση του πακέτου των 11,6 δισεκατομμυρίων. Πιθανότατα, τα «σπουδαία» για την Ελλάδα αναβάλλονται για τη συνεδρίαση του Eurogroup, τον Οκτώβριο στο Λουξεμβούργο, εφόσον βεβαίως ο «καυτός» Σεπτέμβριος δεν έχει στο μεταξύ αλλάξει τελείως το τοπίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή