Κρίσιμος Σεπτέμβριος για το μέλλον της Ευρωζώνης

Κρίσιμος Σεπτέμβριος για το μέλλον της Ευρωζώνης

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο «καυτός» Σεπτέμβριος, που ξεκινάει μεθαύριο, θα αποδειχθεί καθοριστικός για την πορεία της Ευρωζώνης και την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ολι Ρεν και ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, θα μιλήσουν στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, παρουσιάζοντας τις προτάσεις τους για την εμβάθυνση της οικονομικής ενοποίησης της Ευρωζώνης.

Την προσεχή Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου, αγορές και πολιτικοί αναμένουν με αγωνία τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο οποίο δεν θα καθοριστεί μόνο το βασικό επιτόκιο για την Ευρωζώνη, αλλά θα συζητηθεί και το ζήτημα της παρέμβασης της Τράπεζας στις αγορές ομολόγων, με σκοπό να εκτονωθούν οι πιέσεις που δέχεται η ευρωπαϊκή περιφέρεια. Κατά πληροφορίες της «Κ», η παρέμβαση αναμένεται να είναι διαφορετικής φύσεως και πολύ πιο αποφασιστική από το γνωστό Πρόγραμμα Αγοράς Ομολόγων που έχει ξεκινήσει από το 2010 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά, με τα σημερινά δεδομένα, δεν θεωρείται πιθανή η αγορά τίτλων μακροπρόθεσμης ωρίμανσης από την Τράπεζα. Εφόσον οι αποφάσεις δεν πείσουν τις αγορές, τότε η Ισπανία θα αναγκαστεί να προσφύγει στον Μηχανισμό Στήριξης, καθώς η Μαδρίτη αφήνει από τώρα ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει από τον EFSF να αγοράσει ισπανικά ομόλογα.

Ακολουθεί η επίσκεψη του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι στην Αθήνα, αλλά και η επιστροφή της αποστολής της τρόικας στη χώρα μας, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του Προγράμματος Προσαρμογής. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Κομισιόν, η διαδικασία της αξιολόγησης θα διαρκέσει «αρκετές εβδομάδες» και από το περιεχόμενό της θα εξαρτηθεί τόσο η παραμονή της χώρας μας στο ευρώ, όσο και η τύχη του αιτήματος για επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος προσαρμογής, όπως έχουν άλλωστε διαμηνύσει επανειλημμένως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και κυβερνήσεις.

Πάντως, η πλέον κρίσιμη ημερομηνία για το μέλλον της Ευρωζώνης είναι η 12η Σεπτεμβρίου. Πιθανή νίκη των ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων στις εκλογές της Ολλανδίας που διεξάγονται εκείνη την ημέρα, θα αλλάξει καθοριστικά τους συσχετισμούς στην Ευρωζώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή