Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρώνουν τα λάθη τους

Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρώνουν τα λάθη τους

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ίδιοι οι υπάλληλοι θα πληρώνουν τη ζημιά που προκλήθηκε στο Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ εξαιτίας δικής τους βαριάς αμέλειας ή από την τέλεση πράξης με δόλο. Σύμφωνα με εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, ενεργοποιούνται επί της ουσίας σχετικές διατάξεις που υπάρχουν ήδη στον Υπαλληλικό Κώδικα.

Ωστόσο, ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνει στην εγκύκλιο ότι οι εν λόγω διατάξεις επαναλαμβάνονται σε όλους τους Υπαλληλικούς Κώδικες, που ίσχυσαν κατά καιρούς, αλλά έχουν εφαρμοστεί σε ελάχιστες περιπτώσεις «με συνέπεια αφενός μεν την εν τοις πράγμασι ατιμωρησία των υπαλλήλων και αφετέρου τη μη αναζήτηση από το Δημόσιο των αποζημιώσεων που κατεβλήθησαν στους δικαιούχους».

Στο πλαίσιο αυτό, στην εγκύκλιο αναφέρεται πως από δω και πέρα «όλες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες επέρχεται ζημία σε βάρος του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης από δόλο ή βαρεία αμέλεια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων των υπαλλήλων (παράνομες ή και αυθαίρετες πράξεις υπαλλήλων αμέλεια ή και αδιαφορία στην άσκηση των προβλεπόμενων ένδικων μέσων, μη τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών κ.λπ.) να αναφέρονται στο Γενικό Επίτροπο Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προκειμένου να κινείται, κατά του υπαίτιου ή των υπαιτίων υπαλλήλων, η διαδικασία αναζήτησης του ποσού που καταβλήθηκε, αμέσως μετά την πληρωμή του εκ μέρους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, και των ΟΤΑ προς τον ζημιωθέντα τρίτο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή