Ενδιαφέρον Πειραιώς για τη Geniki

Ενδιαφέρον Πειραιώς για τη Geniki

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε προχωρημένο στάδιο, όπως επιβεβαιώθηκε από τα δύο μέρη, βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ Τράπεζας Πειραιώς και Societe General για τη μεταβίβαση της Geniki Bank, στο πλαίσιο της ειλημμένης απόφασης του γαλλικού ομίλου να αποχωρήσει από την ελληνική αγορά.

Την ίδια στιγμή, με ταχείες διαδικασίες φαίνεται ότι προχωράει η πλήρης αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, με τη σκυτάλη να παίρνει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα στη Βουλή είναι «μη βιώσιμο». Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της τράπεζας, η οποία έχει κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας τέσσερις φορές μέχρι σήμερα. «Πέμπτη φορά δεν μπορεί να υπάρξει», ξεκαθάρισε ο κ. Στουρνάρας, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις πληροφορίες που θέλουν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να έχει θέσει θέματα για δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων την Παρασκευή.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τα αποτελέσματα της οικονομικής χρήσης του 2011, τα οποία δεν έχουν δημοσιευθεί παρά το γεγονός ότι οι υπόλοιπες τράπεζες προετοιμάζονται για τη δημοσιοποίηση έως τα τέλη Σεπτεμβρίου των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου του 2012. Η επίσημη παραδοχή από την πλευρά της κυβέρνησης της μη βιωσιμότητας του Τ.Τ., καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες το κεφαλαιακό άνοιγμα ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ, ανοίγει τον δρόμο για άμεσες αποφάσεις σε σχέση με την τύχη του Τ.Τ.

Την πρωτοβουλία των κινήσεων θα έχει η ΤτΕ σε συνεννόηση με το ΤΧΣ, που θα αποφασίσουν την ανακεφαλαιοποίησή του ή το κατά πόσον θα ακολουθηθεί το μοντέλο της ΑΤΕbank, με τον διαχωρισμό του υγιούς χαρτοφυλακίου και των καταθέσεων και την εκκαθάριση του τμήματος του ενεργητικού, που είναι ζημιογόνο, με δεδομένες ωστόσο τις δυσκολίες που έχει το συγκεκριμένο εγχείρημα, λόγω της υψηλής διασποράς του Τ.Τ.

Σε ό,τι αφορά τη Geniki Bank, τις διαπραγματεύσεις μεταξύ τράπεζας Πειραιώς και Societe Generale επιβεβαίωσαν χθες αμφότερα τα δύο μέρη με ανακοινώσεις τους στο Χρηματιστήριο, κάνοντας λόγο για συζητήσεις «σε προχωρημένο στάδιο» και με τη διευκρίνιση ότι δεν υπάρχει προς το παρόν οριστική απόφαση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι συζητήσεις των δύο μερών είναι πολύ κοντά στην οριστικοποίηση, με μόνη αίρεση την τελική έγκριση της ΤτΕ και του ΤΧΣ. Η μεταβίβαση της Geniki Bank αναμένεται να γίνει κατά το πρότυπο της Emporiki, με προηγούμενη δηλαδή ανακεφαλαιοποίηση από τον βασικό μέτοχο, προκειμένου να καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας, χωρίς επιβάρυνση του ΤΧΣ. Στόχος της γαλλικής πλευράς είναι η αποδέσμευσή της από την ελληνική αγορά, προκειμένου να σταματήσει τη ζημία που προκαλεί στον όμιλο η δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Το σενάριο προβλέπει μειοψηφική συμμετοχή στο νέο σχήμα, με τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς να εξασφαλίζει μετοχική συνεργασία με ένα διεθνή όμιλο. Το ύψος της αύξησης εκτιμάται στα 300 εκατ. ευρώ, αλλά τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν πιθανολογούνται ως διπλάσια, προκειμένου να καλυφθεί και το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει μεταξύ χορηγήσεων και καταθέσεων.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του 2011, τα δάνεια της Geniki Bank ανήλθαν στα 2,6 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις σε 1,8 δισ. ευρώ, οι ζημίες ανήλθαν στα 795,5 εκατ. ευρώ, ενώ η καθαρή θέση του ομίλου διαμορφώθηκε στα 161,7 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή