Πρόσωπα και Πράγματα

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα αύξηση τιμών κατά 0,5% τον Οκτώβριο για υλικά οικοδομής

Συνεχίζεται η ανοδική τάση του γενικού δείκτη τιμών υλικών κατασκευής κατοικιών, σε πλήρη αναντιστοιχία με τα τεκταινόμενα στην αγορά κατοικίας, όπου η κρίση και η συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των αγοραστών έχουν οδηγήσει κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας. Παρά τα εν λόγω δεδομένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ο γενικός δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 0,5% τον Οκτώβριο συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους κι έναντι ανόδου 1,7% κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών του 2011 προς το 2010. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα πάντως (Σεπτέμβριος 2012), οι τιμές των οικοδομικών υλικών παρέμειναν αμετάβλητες. Σε επίπεδο 12μήνου, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 0,7% (Νοέμβριος 2011-Οκτώβριος 2012).

Στρέφονται στο εξωτερικό οι κατασκευαστικές εταιρείες

Ελλείψει αντικειμένου στην ελληνική αγορά, καθώς η οικοδομική δραστηριότητα έχει καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια, αρκετές εταιρείες του κλάδου των δομικών υλικών και των κατασκευών στρέφουν την προσοχή τους προς το εξωτερικό, αναζητώντας τρόπους για να ενισχύσουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα. Στο πλαίσιο αυτό, 42 ελληνικές εταιρείες δομικών υλικών έλαβαν μέρος σε σχετική έκθεση που διοργανώθηκε πριν από λίγες μέρες στο Ντουμπάι. Οι ελληνικές εταιρείες είχαν παρουσία μέσω περιπτέρου 1.000 τ.μ., προσπαθώντας να ενισχύσουν τις συνεργασίες τους με τις αγορές του Αραβικού Κόλπου και ιδίως με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου ο κατασκευαστικός/οικοδομικός κλάδος βιώνει περίοδο έντονης ανάπτυξης. Η παρουσία των ελληνικών εταιρειών έγινε με τη συνδρομή και υπό την αιγίδα του ΟΠΕ (Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου).

Εγκαίνια για το υψηλότερο ξενοδοχείο του κόσμου

Ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες τη λειτουργία του το ψηλότερο ξενοδοχείο του κόσμου, το JW Marriott Marquis Hotel, το οποίο βρίσκεται στο Ντουμπάι. Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της κατασκευής, η οποία αφορά τη δημιουργία 804 δωματίων. Το νέο ξενοδοχείο στέκεται σε ύψος 355 μέτρων, μόλις 26 μέτρα λιγότερα από το Εμπάιρ Στέιτ της Νέας Υόρκης. Τον προσεχή Φεβρουάριο αναμένεται να πραγματοποιηθούν τα επίσημα εγκαίνια, καθώς τότε έχει δρομολογηθεί η ολοκλήρωση της κατασκευής. Συνολικά, το ξενοδοχείο θα εκτείνεται σε 82 ορόφους με 1.608 δωμάτια κι εννέα εστιατόρια. Το Ντουμπάι ήδη διαθέτει το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο (Μπουρζ Καλίφα) και το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο παγκοσμίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή