Μικρότερες επιβαρύνσεις σε οικογένειες με παιδιά

Μικρότερες επιβαρύνσεις σε οικογένειες με παιδιά

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσπάθειες να αμβλυνθούν οι τεράστιες φορολογικές επιβαρύνσεις που προκύπτουν με την κατάργηση των πρόσθετων αφορολογήτων ορίων για τις οικογένειες με παιδιά καταβάλλει η κυβέρνηση, μετά και τις έντονες πιέσεις των κομμάτων που την στηρίζουν. Οι οικογένειες με παιδιά θα πληγούν σημαντικά από τις αλλαγές που σχεδιάζονται στη φορολογία εισοδήματος, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, όπου τα περισσότερα νοικοκυριά αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τα οποία από τις αρχές του έτους μέχρι και τον Οκτώβριο έχουν δημιουργηθεί νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ. Υπό αυτές τις συνθήκες, στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υφυπουργό Γ. Μαυραγάνη και με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των κομμάτων, εξετάστηκε το ενδεχόμενο να ενισχυθούν οι οικογένειες με το ποσό των 150 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα προέλθει από τη φορολόγηση των ακινήτων. Δηλαδή, από τα έσοδα που θα εισέλθουν στον κρατικό κορβανά από τον ενιαίο φόρο των ακινήτων, 150 εκατ. ευρώ να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των οικογενειών με παιδιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα οι εκπρόσωποι των κομμάτων θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα προκειμένου να καταλήξουν στο οριστικό σχέδιο του νέου φορολογικού νόμου και αμέσως μετά να παρουσιασθεί στους αρχηγούς των κομμάτων.

Το σχέδιο που δόθηκε στα κόμματα για επεξεργασία σε καμία περίπτωση δεν συμβάλλει στην απλοποίηση της φορολογίας, αλλά, αντίθετα, δημιουργούνται πολλές κλίμακες για τη φορολόγηση των εισοδημάτων. Δηλαδή με άλλη κλίμακα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, διαφορετική για τους ελεύθερους επαγγελματίες και άλλη για όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια. Οι αλλαγές είναι αποτέλεσμα των δημοσιονομικών αναγκών και σε καμία περίπτωση δεν οφείλονται στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος που δεν ανατρέπει τους οικονομικούς προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, προβλέπεται:

Μισθωτοί – συνταξιούχοι

Η νέα κλίμακα αφορά στα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2013 και θα έχει τρία κλιμάκια από οκτώ που είναι σήμερα. Το πρώτο κλιμάκιο θα επεκτείνεται μέχρι τις 25.000 ευρώ και θα έχει συντελεστή φόρου 21%, το δεύτερο κλιμάκιο προβλέπεται να ξεκινάει από το επίπεδο ετήσιου εισοδήματος των 25.001 ευρώ, να φθάνει μέχρι το επίπεδο των 48.000 ευρώ και να έχει συντελεστή φόρου 36% και το τρίτο κλιμάκιο θα εφαρμόζεται σε εισοδήματα άνω των 48.000 με συντελεστή 45%.

Αντί του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ καθιερώνεται σταθερή μείωση φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 18.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος που προκύπτει με βάση τη νέα κλίμακα θα μειώνεται κατά ένα ποσό σταθερής έκπτωσης ύψους 1.950 ευρώ. Στην περίπτωση που κάποιος καλείται να πληρώσει φόρο 800 ευρώ και δικαιούται έκπτωση 1.950 ευρώ, δεν θα λαμβάνει το υπόλοιπο ποσό σε επιστροφή φόρου, απλώς ο φόρος θα μηδενίζεται. Στα εισοδήματα πάνω από τις 18.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι το επίπεδο των 29.000 ευρώ, ενώ για εισοδήματα πάνω από 29.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα μειώνεται περαιτέρω κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί στο επίπεδο εισοδήματος των 42.000 ευρώ.

Το νέο σύστημα οδηγεί σε ελαφρύνσεις εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ και επιβαρύνσεις για μεγαλύτερα εισοδήματα. Ωστόσο, οι οικογένειες με παιδιά θα επιβαρυνθούν από το νέο σύστημα λόγω της κατάργησης των πρόσθετων αφορολογήτων ορίων. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η ενίσχυση των οικογενειών με το ποσό των 150 εκατ. ευρώ.

Αποδείξεις

Αλλαγές επέρχονται και στο σύστημα των αποδείξεων. Σύμφωνα με τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να μαζεύουν αποδείξεις αξίας μέχρι ποσού 25% του ετησίου εισοδήματός τους, εφ’ όσον το εισόδημα αυτό είναι μέχρι 42.000 ευρώ. Αν το εισόδημα υπερβαίνει το όριο αυτό, οι αποδείξεις που υποχρεούνται να μαζέψουν πρέπει να έχουν συνολική αξία 10.500 ευρώ (το 25% των 42.000 ευρώ). Οσοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις θα έχουν πέναλτι φόρου 21% επί της διαφοράς μεταξύ της αξίας των αποδείξεων που θα έχουν μαζέψει και της αξίας των αποδείξεων που ισοδυναμεί με το 25% του μεγαλύτερου ποσού μεταξύ ετησίου δηλωθέντος ή ετησίου τεκμαρτού εισοδήματος.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ευρώ θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει αποδείξεις συνολικού ύψους 7.500 ευρώ για να έχει την έκπτωση φόρου. Στην περίπτωση που μαζέψει λιγότερες αποδείξεις, π.χ. 6.500 ευρώ, τότε θα πληρώσει έξτρα φόρο 210 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή