Τα νομικά πρόσωπα

50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένους φόρους περίπου 300 εκατ. ευρώ αναμένεται να καταβάλουν τα νομικά πρόσωπα από την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών από το 20% στο 26%. Ειδικότερα, με τις νέες διατάξεις που θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2013: Τα αδιανέμητα κέρδη των εταιρειών φορολογούνται με συντελεστή 26%, από 20% που ισχύει σήμερα. Στα μερίσματα (διανεμόμενα κέρδη) θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%, από 25% που ανέρχεται σήμερα.

Συνολικά πάντως μειώνεται η φορολογική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις. Από 40% που ανέρχεται σήμερα, περιορίζεται στα επίπεδα του 32,8%.

Σημειώνεται ότι οι ομόρρυθμες εταιρείες και οι ετερόρρυθμες εταιρείες (Ε.Ε.). που τηρούν βιβλία γ΄ κατηγορίας θα φορολογηθούν με συντελεστή 26% και εφόσον προχωρήσουν στη διανομή μερίσματος με συντελεστή 10%. Επίσης με τον ίδιο τρόπο θα φορολογηθούν και οι κοινωνίες αστικού δικαίου που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, οι αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρείες, οι συμμετοχικές ή αφανείς καθώς και οι κοινοπραξίες. Επίσης, τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ημεδαπά ή αλλοδαπά νομικά πρόσωπα δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου, στα οποία περιλαμβάνονται και τα κάθε είδους ιδρύματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή