Οι Ενοπλες Δυνάμεις χάνουν στον «πόλεμο» αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας τους

Οι Ενοπλες Δυνάμεις χάνουν στον «πόλεμο» αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας τους

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεκτίμητος και ουσιαστικά αναξιοποίητος «θησαυρός» παραμένει για το ελληνικό Δημόσιο η ακίνητη περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων, παρά τις κατά καιρούς αντίθετες εξαγγελίες περί αξιοποίησής της, από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Περίπου 2100 δομημένα και αδόμητα ακίνητα, συνολικής έκτασης 252.000 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 465 βρίσκονται εντός αστικού ιστού, αναζητούν την καλύτερη δυνατή διαχείριση, αφού κατά γενική ομολογία τα τρία Ταμεία και οι δύο οργανισμοί, που έχουν υπό την αιγίδα τους τα ακίνητα, δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Σήμερα, 380 ακίνητα είναι ανεκμετάλλευτα, 75 τελούν σε καθεστώς παραχώρησης στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα υπόλοιπα είτε χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση αναγκών του προσωπικού είτε εκμισθώνονται έναντι χαμηλών προσόδων.

Από τα τέλη του 2010, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας και της αναζήτησης νέων οικονομικών πόρων, αποφασίστηκε η σύσταση ενός διακλαδικού φορέα, ο οποίος θα αναλάμβανε την ορθολογιστική αξιοποίηση της περιουσίας, στη βάση των σύγχρονων μεθόδων και κανόνων διαχείρισης των ακινήτων (Real Estate Development). Ο ενιαίος φορέας θα προέκυπτε από τη συγχώνευση των υφιστάμενων τριών Ταμείων, δηλαδή το Ταμείο Εθνικής Αμυνας (ΤΕΘΑ), το Ταμείο Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ) και το Ταμείο Αεροπορικής Αμυνας (ΤΑΑ) και από την παράλληλη κατάργηση της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Μετεγκατάστασης Στρατοπέδων (ΥΑΜΣ). Ο συντονιστικός ρόλος για την προώθηση του εγχειρήματος ανατέθηκε στο Ταμείο Εθνικής Αμυνας, που διαχειρίζεται συνολικά περίπου 1480 ακίνητα.

Ωστόσο, έχουν περάσει δύο χρόνια και η διαδικασία ενοποίησης βρίσκεται ακόμη εν υπνώσει. Μόλις πριν από λίγες ημέρες η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, έπειτα από αλλεπάλληλες συσκέψεις των εμπλεκομένων, έδωσε εντολή προς το ΓΕΕΘΑ, σε συνεργασία με τα άλλα γενικά επιτελεία, να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για τη σύσταση του ενιαίου φορέα. Συγκεκριμένα, στις 4 Φεβρουαρίου, ο υφ. Αμυνας, Δημήτρης Ελευσινιώτης, που χειρίζεται το θέμα, με έγγραφό του ζητάει την εκπόνηση εμπεριστατωμένης οικονομοτεχνικής μελέτης από εξωτερικό φορέα για να διαπιστωθεί η βιωσιμότητα του νέου σχήματος. Οι διαδικασίες θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί το αργότερο σε έξι μήνες. Στο ίδιο χρονικό διάστημα απαιτείται να έχει ολοκληρωθεί και η ηλεκτρονική βάση δεδομένων, που θα περιλαμβάνει ιστορικές, πολεοδομικές και κτηματολογικές πληροφορίες καθώς και γεωγραφικά στοιχεία των ακινήτων. Το ΤΕΘΑ εδώ και ενάμιση χρόνο έχει ξεκινήσει τη διαδικασία απογραφής, περιγραφής και αποτίμησης του συνόλου της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, «οι ανωτέρω αποφάσεις τελούν υπό την επιφύλαξη αφενός των απαντήσεων που θα δοθούν τόσο από το ΝΣΚ όσο και από την αρμόδια διεύθυνση κληροδοτημάτων, όπου ήδη έχουν τεθεί σχετικά ερωτήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή