Στην τελική ευθεία η αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ

Στην τελική ευθεία η αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ και των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ εισέρχεται στην τελική ευθεία. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κατά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών στις προθέσεις της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός προσδιόρισε χρονικά την επίτευξη συμφωνιών για τις δύο πιο σημαντικές αποκρατικοποιήσεις κρατικών εταιρικών περιουσιακών στοιχείων μέσα στον Απρίλιο, ενώ εξέφρασε την προσδοκία ότι το τίμημα μπορεί να ξεπεράσει τα 2,6 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος για το 2013.

«Είμαστε μέσα στο πρόγραμμα και, χωρίς να θέλω να κάνω ιδιαίτερα τον αισιόδοξο, θεωρώ ότι είναι πιθανό να πετύχουμε και μεγαλύτερο ποσό από τα 2,6 δισ. (ευρώ)», είπε ο κ. Σαμαράς.

Η αισιοδοξία ήταν έκδηλη στο κυβερνητικό επιτελείο, αλλά και στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, μετά και την επιστροφή του Κατάρ στην αξιοποίηση του Ελληνικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Qatari Diar που συμμετείχε στον διαγωνισμό έλαβε εντολή «από ψηλά» να υπογράψει τα κείμενα εμπιστευτικότητας (non-disclosure agreement) προκειμένου να της παρασχεθούν εμπιστευτικά στοιχεία και πληροφορίες που σχετίζονται με την επένδυση. Η κυβέρνηση ενημερώθηκε την περασμένη Δευτέρα για τις προθέσεις της Qatari Diar, ενώ την περασμένη Τρίτη τα στελέχη της τελευταίας προσήλθαν στο ΤΑΙΠΕΔ για την υπογραφή των σχετικών κειμένων.

Καταλύτης

Σύμφωνα με πληροφορίες, καταλυτικό ρόλο στην επιστροφή των Καταρινών στο Ελληνικό διαδραμάτισε η πρόσφατη επίσκεψη του κ. Σαμαρά στο Κατάρ. Το τι διαμείφθηκε μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού και του σεΐχη ή/και του πρωθυπουργού του Κατάρ δεν έγινε γνωστό. Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι η καταρινή εταιρεία, τυπικά, ποτέ δεν είχε αποχωρήσει από τον διαγωνισμό του Ελληνικού.

Μάλιστα, στελέχη της αγοράς εικοτολογούσαν μετά την άρνησή της να υπογράψει τις συμφωνίες εμπιστευτικότητας, πριν από ένα μήνα, ότι θα μπορούσε να παρουσιαστεί εκ νέου ακόμη και την τελευταία ημέρα υποβολής των προσφορών, που έχει καθοριστεί για τον Ιούλιο.

Το πρόγραμμα φαίνεται να λαμβάνει νέα δυναμική, μετά και την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης του πρωθυπουργικού γραφείου σε ό,τι αφορά την έκβαση του διαγωνισμού στη ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς έδωσε το «πράσινο φως» στη διοίκηση του ταμείου να προχωρήσει ο διαγωνισμός με τη διαδικασία που έχει προδιαγράψει το ΤΑΙΠΕΔ, και την τελική απόφαση να λάβει η κυβέρνηση.

Η επίσκεψη Ολάντ ενδεχομένως να «ζωηρέψει» περισσότερο την κατάσταση, καθώς πολλοί εκτιμούσαν ως πιθανή την επιστροφή της γαλλικής Edison στον διαγωνισμό και τη συμμετοχή της σε ένα από τα εναπομείναντα σχήματα που διεκδικούν τις ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ. Τέλος, σύμφωνα με όσα διέρρευσαν από τις συναντήσεις Σαμαρά – Ολάντ, σχεδόν σίγουρη θεωρείται η συμμετοχή γαλλικών εταιρειών στις αποκρατικοποιήσεις των ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, του Ιπποδρομιακού Στοιχήματος και ενδεχομένως της ΔΕΗ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή