«Δεν είναι πολυτέλεια η ελληνική παρουσία στη διαστημική έρευνα»

«Δεν είναι πολυτέλεια η ελληνική παρουσία στη διαστημική έρευνα»

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ότι η Ελλάδα συμμετέχει σε διαστημικά προγράμματα δεν είναι ευρέως γνωστό και ίσως στην παρούσα φάση της κρίσης να ακούγεται και ως πολυτέλεια. Η χώρα μας, ωστόσο, αποτελεί από τον Μάρτιο του 2005 επίσημο μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) που αριθμεί 20 συνολικά χώρες. Την περασμένη εβδομάδα η ειδική μόνιμη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες του ESA και τη συμμετοχή της Ελλάδας από τον δρα Κάι-Ούβε Σρογκλ, διευθυντή Διαστημικής Πολιτικής, και τη δρα Χριστίνα Γιαννόπαπα, που εργάζεται ως πολιτική αναλύτρια στην ίδια διεύθυνση. Η «Κ» συνομίλησε μαζί τους.

– Τι είναι αυτό που κάνει τις διαστημικές εφαρμογές τόσο ενδιαφέρουσες;

– Οι διαστημικές εφαρμογές δεν καλύπτουν μόνο τους γνωστούς τομείς των τηλεπικοινωνιών, της μετεωρολογίας και της πλοήγησης δορυφόρων, αλλά και λιγότερο γνωστούς, οι οποίοι είναι ζωτικής σημασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδας.

– Μπορείτε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα;

– Πολλοί βιομηχανικοί τομείς μπορούν να επωφεληθούν, καθώς λαμβάνουν τακτικά δεδομένα από δορυφορικές και διαστημικές εφαρμογές. Για την ασφάλεια της θάλασσας μπορούν να προσφέρουν λύσεις έως και στον εντοπισμό της πειρατείας σκαφών, προσφέροντας αναλυτικούς χάρτες ακόμα και για τις βάσεις των πειρατών.

– Ποια είναι η συμμετοχή της Ελλάδας στις διαστημικές δραστηριότητες;

– Για μια χώρα όπως η Ελλάδα, το Διάστημα, όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα τη διαχείριση καταστροφών, είναι ένα εργαλείο απαραίτητο για τον πλήρη κύκλο της πρόληψης, της ετοιμότητας και της ανάκτησης. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης παρουσιάστηκαν παραδείγματα για τη συμμετοχή των ελληνικών πανεπιστημίων, ινστιτούτων και βιομηχανιών σε διαστημικά συστήματα ανάπτυξης και εφαρμογών.

– Είναι καλό για την Ελλάδα να ξοδεύει χρήματα για διαστημικές δραστηριότητες αυτή τη στιγμή;

– Σίγουρα είναι μια καλή επένδυση. Σύμφωνα με τις κοινές αναλύσεις του ESA και του ΟΟΣΑ, για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στο Διάστημα έχουμε 6 ευρώ επιστροφή σε οικονομικό όφελος.

– Υπάρχουν άλλες επιδράσεις;

– Ναι, το Διάστημα είναι ένα μέσο που μπορεί να διατηρήσει υψηλά τα επίπεδα της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Αλλωστε το Διάστημα πάντα ενέπνεε, όχι μόνο τις νεότερες γενιές.

– Μπορούμε να ευελπιστούμε και στον πρώτο Ελληνα αστροναύτη;

– Επισημαίνετε ένα σημαντικό θέμα το οποίο είναι πηγή έμπνευσης για τις νεότερες γενιές. Η ιδέα ενός Ελληνα αστροναύτη μπορεί να είναι μακριά ακόμα, όμως υπήρξαν φοιτητές από το ΑΠΘ οι οποίοι τουλάχιστον βίωσαν το φαινόμενο της έλλειψης βαρύτητας σε μια σύντομη παραβολική πτήση, παίρνοντας μέρος σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ESA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή