Αλλη μία αγορά από την οποία κινούνται ανοδικά οι τουριστικές κρατήσεις σε ό,τι αφορά τον ελληνικό προορισμό για τη φετινή περίοδο είναι η Ολλανδία, σύμφωνα με τις στατιστικές του ANVR – CFK Τravelscan.
Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση των κρατήσεων κατά 20%, ενώ σε άλλους πιο κοντινούς για τους Ολλανδούς προορισμούς καταγράφεται πτώση, και ειδικότερα στη Γαλλία κατά 19%, στη Γερμανία κατά 18% και στην Ιταλία κατά 12%. Αύξηση παρουσιάζουν οι κρατήσεις για την Ελλάδα και από άλλες σημαντικές αγορές, όπως Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία.
Πάντως, η χρονιά δεν ξεκίνησε καλά για τον ελληνικό προορισμό. Ο αριθμός των διεθνών αεροπορικών αφίξεων για το πρώτο δίμηνο του έτους παρουσίασε πτώση κατά 10,5% φθάνοντας τις 305.264 έναντι 341.242, σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κυρίως από τα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Ο αριθμός των αφίξεων για τον Φεβρουάριο μειώθηκε κατά 7,9% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2012, ακολουθώντας την πτώση κατά 12,6% του Ιανουαρίου. Οι διεθνείς αφίξεις για το δίμηνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας μειώθηκαν κατά 10,9% και στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης κατά 9,6%.
Στο μεταξύ, η προβολή της Ελλάδας στην ιαπωνική αγορά, η αύξηση των επισκεπτών προς τη χώρα μας και η δημιουργία ισχυρότερων σχέσεων σε τουριστικό, οικονομικό και εμπορικό επίπεδο συζητήθηκαν σε συναντήσεις που είχε η υπ. Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη με τον υφ. Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Minoru Kiuchi, και τον αναπληρωτή υπ. Χωροταξίας, Υποδομών, Μεταφορών και Τουρισμού, Yosuke Tsuruho, κατά την επίσκεψή της στην Ιαπωνία. Ειδικότερα, ο κ. Tsuruho δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες προβολής της Ελλάδας στη χώρα του. Επίσης, συζητήθηκε η δυνατότητα απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας – Τόκιο. To ενδιαφέρον της Ιαπωνίας για την Ελλάδα ως προορισμό και τουριστικές επενδύσεις επιβεβαιώθηκε και σε συνάντηση που είχε η υπουργός με τον κ. Shinichi Yokohama, πρόεδρο της επιτροπής για την Ευρώπη και τον τουρισμό του Συνδέσμου Βιομηχανιών της Ιαπωνίας.