Φορολογικές οδηγίες για όσους σκοπεύουν να αγοράσουν ακίνητο

Φορολογικές οδηγίες για όσους σκοπεύουν να αγοράσουν ακίνητο

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη μείωση των συντελεστών του φόρου μεταβίβασης ακινήτων προσανατολίζεται η κυβέρνηση με στόχο να ξεπαγώσουν οι αγοραπωλησίες ακινήτων αλλά και να εναρμονιστούν οι συντελεστές με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης δήλωσε την περασμένη Κυριακή στην «Κ» ότι: «Η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων (ΦΜΑ) με στόχο να τονωθεί η αγορά ακινήτων. Οι συναλλαγές το τελευταίο διάστημα έχουν περιοριστεί και πάντα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, εξετάζουμε την πιθανότητα μείωσης του ΦΜΑ, λαμβάνοντας υπόψη μας τα ισχύοντα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο εξετάζει δύο σενάρια που προβλέπουν:

– Τη μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 4% για την αξία του ακινήτου μέχρι 20.000 ευρώ και πάνω από το ποσό αυτό με συντελεστή 8%.

– Τη μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 3% για την αξία του ακινήτου μέχρι 20.000 ευρώ και πάνω από το ποσό αυτό με συντελεστή 6%

Μέχρι όμως να κατατεθεί η σχετική διάταξη στη Βουλή η «Κ» παρουσιάζει υπό τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων oδηγίες για όσους σκοπεύουν να αγοράσουν ακίνητα:

– Ποια είναι η αρμόδια ΔΟΥ για την υποβολή της δήλωσης;

– Για κάθε μεταβίβαση ακινήτου οι συμβαλλόμενοι υποχρεούνται πριν από τη σύνταξη του συμβολαίου, να υποβάλουν κοινή δήλωση ΦΜΑ προς τον αρμόδιο προϊστάμενο της εφορίας της περιφέρειας στην οποία βρίσκεται το ακίνητο.

– Σε πόσα αντίγραφα υποβάλλεται η δήλωση;

– Η δήλωση υποβάλλεται σε δύο αντίγραφα εκ των οποίων το ένα κρατείται από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ και το δεύτερο, αφού βεβαιωθεί από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ για την ακρίβεια της αντιγραφής, παραδίδεται στον συμβαλλόμενο.

– Επιτρέπεται η επίδοση της δήλωσης σε αναρμόδιο προϊστάμενο ΔΟΥ;

– Επιτρέπεται η επίδοση της δήλωσης σε αναρμόδιο προϊστάμενο ΔΟΥ, όταν είναι δύσκολη η επίδοσή της στον αρμόδιο προϊστάμενο, λόγω του ότι η έδρα αυτού είναι σε διαφορετική πόλη από εκείνη που καταρτίζεται η σύμβαση, ο οποίος, αφού καταχωρίσει τη δήλωση αυτή στο βιβλίο δηλώσεων, υποχρεούται να την αποστείλει στον αρμόδιο προϊστάμενο ΔΟΥ προς έλεγχο.

Επίσης, αν στην περιφέρεια που βρίσκεται το ακίνητο εφαρμόζεται το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, επιτρέπεται, όταν είναι δύσκολη η επίδοσή της στον αρμόδιο προϊστάμενο, να επιδοθεί η δήλωση του φόρου μεταβίβασης στον προϊστάμενο της αρμόδιας για τη φορολογία εισοδήματος του αγοραστή Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας. Στην περίπτωση αυτή χορηγείται αντίγραφο της δήλωσης για τη σύνταξη συμβολαίου και στη συνέχεια η δήλωση διαβιβάζεται στον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ για έλεγχο των προσδιοριστικών στοιχείων του ακινήτου που δηλώθηκαν.

– Πώς καταβάλλεται ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων;

– Στις περιοχές που εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα, κατά την υποβολή της δήλωσης ΦΜΑ, ο φορολογούμενος υποχρεούται να αναγράφει σε αυτήν την αντικειμενική αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου, βάσει της οποίας καταβάλλει εφάπαξ τον φόρο που αναλογεί.

Σε περίπτωση που το τίμημα είναι μεγαλύτερο της αντικειμενικής αξίας, ο φόρος υπολογίζεται επί του τιμήματος.

Αν όμως ο φορολογούμενος αμφισβητήσει την αντικειμενική αξία του ακινήτου, έχει το δικαίωμα μέσα σε 30 ημέρες από τότε που υπέβαλε τη δήλωση να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια, τα οποία θα αποφανθούν για τον προσδιορισμό της αξίας με βάση τα συγκριτικά στοιχεία. Στις υπόλοιπες περιοχές που δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα, κατά την υποβολή της δήλωσης ΦΜΑ, ο φορολογούμενος καταβάλλει εξ ολοκλήρου τον φόρο που αναλογεί με βάση την αξία που δήλωσε.

Στη συνέχεια, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ προσδιορίζει προσωρινά την αγοραία αξία του ακινήτου και ο αγοραστής έχει πλέον το δικαίωμα μέσα σε δίμηνη ανατρεπτική προθεσμία από την ημερομηνία παραλαβής της δήλωσης να επιδώσει συμπληρωματική δήλωση σύμφωνα με την προσωρινή αξία του προϊσταμένου της ΔΟΥ και να καταβάλει χωρίς προσαυξήσεις και πρόστιμα το μισό του αναλογούντος φόρου και το υπόλοιπο μισό τον επόμενο της βεβαίωσης μήνα. Στην περίπτωση που δεν υποβάλει την πιο πάνω συμπληρωματική δήλωση, ενεργείται πλέον τακτικός έλεγχος από το προϊστάμενο της ΔΟΥ για τον προσδιορισμό της αξίας, χωρίς να τον δεσμεύει πλέον η προσωρινή προεκτίμηση και στη συνέχεια εκδίδεται το σχετικό φύλλο ελέγχου. Μέσα σε 30 ημέρες από την κοινοποίηση του φύλλου ελέγχου ο αγοραστής έχει το δικαίωμα να συμβιβαστεί ή να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT