Αντισυνταγματική κρίθηκε από το Δ΄ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει στο ΣΔΟΕ σε ορισμένες περιπτώσεις (οικονομικό έγκλημα, εκτεταμένη φοροδιαφυγή, λαθρεμπορία) τη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, θυρίδων και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Το θέμα θα κριθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, ωστόσο η απόφαση αυτή, όπως επεσήμαιναν χαρακτηριστικά στην «Κ» νομικοί κύκλοι, «δυναμιτίζει το οπλοστάσιο του ΣΔΟΕ» για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Αιτία της αντισυνταγματικότητας της επίμαχης νομοθετικής ρύθμισης (Ν. 3296/2004) δεν είναι η ουσία του μέτρου της δήμευσης, αλλά το ασαφές πλαίσιο και οι περιστάσεις υπό τις οποίες εφαρμόζεται. Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στην υπ αριθμόν 1032/2013 απόφαση του ΣτΕ, η επίμαχη νομοθετική ρύθμιση είναι ασαφής, αφού «καταλείπεται ευρύτατο περιθώριο διακριτικής ευχέρειας στη διοίκηση, χωρίς να καθορίζονται κατά τρόπο αρκούντως σαφή και συγκεκριμένο οι προϋποθέσεις επιβολής του επίμαχου μέτρου». Σύμφωνα με το Δ΄ τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου, δεν τίθεται κάποιος περιορισμός ούτε ως προς την έκταση των περιουσιακών στοιχείων που μπορούν να τεθούν υπό δέσμευση ούτε, κυρίως, ως προς τη χρονική διάρκεια της δεσμεύσεως ούτε θεσπίζεται ειδική διαδικασία επιβολής αλλά και άρσης του μέτρου.
Επί της ουσίας, η απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου παροτρύνει τη θέσπιση νέου νομοθετικού πλαισίου που να ορίζει τις προϋποθέσεις αλλά και τα όρια εφαρμογής του μέτρου της δήμευσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι ίδιοι οι δικαστές του Δ΄ τμήματος αξιολογούν το μέτρο και δέχονται ότι αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή για τη διασφάλιση της διατήρησης των περιουσιακών στοιχείων του ελεγχομένου, ώστε να ικανοποιηθεί το Δημόσιο. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, ο σκοπός και μόνον του μέτρου αυτού δεν αρκεί για να νομιμοποιήσει συνταγματικά την επίμαχη ρύθμιση, αφού «δεν έτυχε περαιτέρω εξειδίκευσης».
Στο μεταξύ, με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΣΔΟΕ, σχετικά με τη λειτουργία του μηχανισμού αυτόματης πρόσβασης στους λογαριασμούς καταθέσεων των φορολογουμένων που βρίσκονται υπό έλεγχο, διευκρινίζεται ότι «οι πρόσφατες αναφορές του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου σχετικά με την άμεση ηλεκτρονική πρόσβαση του ΣΔΟΕ σε τραπεζικά δεδομένα (από χθες Τρίτη) δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Σημειώνεται ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός θα έχει πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα από το φθινόπωρο, όταν θα είναι έτοιμο το αυτοματοποιημένο σύστημα παροχής πληροφοριών.