Με τη διακοπή των προγραμμάτων του κοινωνικού τουρισμού χάθηκαν 6.320 θέσεις εργασίας στον χώρο των τουριστικών καταλυμάτων.
Αυτό αναφέρει ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γ. Τσακίρης σε επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση με θέμα τις επιπτώσεις της κατάργησης του κοινωνικού τουρισμού στην απασχόληση. Ο υπολογισμός έχει γίνει με βάση τις παραδοχές ότι σε κάθε επιχείρηση ενοικιαζομένων δωματίων έχει χαθεί μία θέση εργασίας και σε κάθε ξενοδοχείο θα εκλείψει κατά μέσον όρο η μισή του πελατεία την προσεχή περίοδο. Ο κ. Τσακίρης σημειώνει στην επιστολή του ότι για κάθε ευρώ που δαπανούσε η Εργατική Εστία ως επιδότηση του ταξιδιού οι δικαιούχοι δαπανούσαν τουλάχιστον άλλα δύο για να καλύψουν την ίδια συμμετοχή και τις επιπλέον δαπάνες που προέκυπταν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στον προορισμό. Συνεκτιμώντας και τις πολλαπλασιαστικές επιδράσεις της τουριστικής δαπάνης στην τοπική οικονομία, υπολογίζει ότι το συνολικά παραγόμενο εισόδημα φθάνει στα 5 ευρώ για κάθε 1 ευρώ δημόσιας δαπάνης. Αυτό, συμπληρώνει, σημαίνει ότι σε βάθος χρόνου τα χρήματα που δαπανώνται επιστρέφουν με το παραπάνω στα δημόσια Ταμεία υπό τη μορφή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού συμμετείχαν 1.154 ξενοδοχεία και 1.477 μονάδες ενοικιαζομένων δωματίων. Σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία, το μέγεθος αυτό αντιστοιχούσε στο 12% των μονάδων που διέθετε η χώρα το 2011 και στο 10% του συνολικού δυναμικού στα δωμάτια. Τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού εμφανίζουν υψηλή γεωγραφική συγκέντρωση. Στα Δωδεκάνησα, που δέχονται μεγάλο αριθμό ξένων τουριστών, ο συνολικός αριθμός των καταλυμάτων που συμμετείχαν ήταν πολύ χαμηλός. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο το 5% του ξενοδοχειακού δυναμικού της περιοχής εξυπηρετούσε παράλληλα και κοινωνικούς τουρίστες. Το αντίστοιχο ποσοστό για τη Μακεδονία ανερχόταν στο 20% του ξενοδοχειακού δυναμικού της, για την Ηπειρο στο 18% και τη Στερεά Ελλάδα στο 16%. Να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των μονάδων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα (56%) ήταν 2 αστέρων.